“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »нтернет
21 дек
2009
 
 

Morgan Stanley: ћобилни€т »-нет ще доминира след 5 години

”величаването на попул€рността на безжични€ »нтернет е глобален феномен, но компании като Apple, Google и Amazon игра€т главната рол€ сега.

5158 прочитани€
»зползването на мобилен »нтернет расте по-бързо от употребата на десктопното му съотвествие и е веро€тно след пет години повечето потребители да използват мрежата чрез преносими устройства, а не през настолни компютри, показва проучването „The Mobile Internet Report" на инвеститорската компани€ Morgan Stanley.

»нтригуващата прогноза е една от многото подробни€, масивен доклад от 424 страници, който фирмата е представила и накратко в сайта си.

“рудът посочва, че в момента сме в начални€ стадий на развитието на мобилни€ »нтернет, чи€то употреба обаче сега отбел€зва такъв скок, какъвто досега не е имало в предходните технологични цикли на мрежата, включително при еволюци€та на настолните компютри.  ато се има предвид скоростното разпространение на смарт телефоните, като например iPhone и нарастващи€ брой на устройствата, използващи мобилната ќ— Google Android, заключението на Morgan Stanley не би тр€бвало да учудва никого.

ƒокладът също изтъква, че увеличаването на попул€рността на мобилни€ »нтернет е глобален феномен и не е ограничен единствено на териториите на развитите държави, каквато всъщност беше тенденци€ та при предишните цикли на мрежата. Ќо въпреки широки€ фокус, американски компании като Apple, Google и Amazon игра€т главната рол€ сега. √рупа от относително млади, но опитни технологични ветерани от световна класа, като главни€т изпълнителен директор на Apple —тийв ƒжобс и създател€т на Facebook ћарк ÷укерберг, вод€т мобилни€ тласък, отбел€зва трудът.

ѕет ключови технологични тенденции са част от експанзи€та на безжични€ »нтернет, считат от Morgan Stanley - 3G (а скоро и 4G), социалните мрежи, онлайн видеото, VoIP услугите като Skype и Vonage, както и „страхотните мобилни устройства", изпълн€ващи задачи, които доскоро б€ха възможни само с помощта на настолни или преносими компютри.

 раткосрочните прогнози изглеждат добри за Apple, но предсто€т и нови предизвикателства „ћобилната екосистема" на iPhone, iPod touch, iTunes и разнообразните аксесоари и услуги ще продължи да процъфт€ва през следващите две години. —лед това обаче фактори като Google Android и конкуренци€та от развиващите се пазари може да се €в€т като сериозна заплаха за лидерството на Apple, според доклада.

ѕочти н€ма съмнение относно очакваната доминаци€ на мобилни€ »нтернет - достатъчно е да се види колко далеч са стигнали преносимите устройства от дебюта на iPhone през 2007 г. до днес. Ћесно е да се предвиди бъдещето на мрежата, като се имат предвид раст€щото разнообразие от смартфони, новите видове таблетни устройства, използващи безжична »нтернет връзка, е-четци като Amazon Kindle и по-бързите 4G мрежи, подчертават от Morgan Stanley.

PC World, —јў
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас