Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Малък и среден бизнес
бр. 46, 2009

14 дек
2009
 
 

Малките фирми търсят хостинг и е-поща, но вече и ERP под наем

952 прочитания
IDC: През 2012 г. пазарът на SMB приложения ще достигне $80,3 млрд.

През миналата година IDC прогнозира, че пазарът на приложенията, фокусирани върху потребностите на малките и средни фирми, ще нарасне до $80,3 млрд. в края на 2012 г., т.е. средногодишният ръст на сегмента за периода 2008 – 2012 г. ще е над 10,6%. Според анализаторите ще има „засилено харчене“ от страна на SMB сегмента в целия спектър от корпоративни приложения. Софтуерните компании видяха възможността да „сграбчат“ открилия се шанс за растеж в този пазарен сегмент, като най-голям успех ще имат онези, които приспособят най-добре своя модел за работа към изискванията на малките фирми, смята Джуди Ходжис, анализатор в IDC. Изводите от проучването показват, че SMB клиентите имат все по-голяма нужда от автоматизиране на своите бизнес процеси и да се справят с регулаторните изисквания за съвместимост. SMB пазарът е изключително конкурентен и доставчиците трябва да положат сериозни усилия, за да бъдат разпознати като предпочитан партньор чрез предоставяне на специфична функционалност за дадени „микровертикални“ сектори и локализирани продукти, допълват от IDC. Още през миналата година например ДОД Консулт заедно с Инфо Дейта Център разработиха системата BusinessBox, базирана на популярната платформа NetWeaver на SAP, но предлагайки софтуера като услуга. „Офертата е насочена към средния и малкия бизнес у нас, като във фирмите от този мащаб все още твърде много се работи на хартия и има нужда от информационно обслужване“, сподели при представянето на решението Димитър Угринов, генерален директор на ДОД Консулт. „SAP вярва в софтуера като услуга, дори предлагаме SaaS продукти и смятаме да разширим гамата в бъдеще“, заяви на партньорската SAP конференция Манфред Йозеф, регионален директор на немския софтуерен гигант. Според IDC фирмите трябва да осигурят бързо внедряване на своите приложения в малките фирми, чието време и бюджет са твърде ограничени, като се насочат към локални инсталации на предвидими и прозрачни цени или абонаментни програми по заявка. „Когато търсят ново пакетно решение за своя бизнес, малките фирми ще търсят онези, които вземат предвид, че имат работа с нетехнически потребители, не се налага сериозно обучение и се осигурява незабавна добавена стойност“, добавят от IDC, според чиито стандарти малкият бизнес дава работа на 1 до 99 човека, а средните фирми имат от 100 до 999 служители.

Хостване на приложенията на малките фирми,

т.е. абонирането за ресурсите на даден физически или виртуален сървър с директен достъп до Интернет, е една от най-често предлаганите услуги у нас. Сред предлаганите услуги са хостване на електронната поща, съхраняване на уеб сайтове, файлове, отскоро се предлагат и т.нар. виртуални сървъри. FColor.bg например разчита на виртуализационната технология Parallels Virtuozzo Containers, с която създава и управлява виртуални сървъри. „Със системата за Virtuozzo Containers клиентът управлява машината си, добавя и маха софтуер изключително лесно и бързо“, обясняват от FColor. Под търговска марка Superhosting едноименната компания предлага услугите уеб хостинг, регистрация на домейн, виртуални и наети сървъри, издаване и инсталиране на SSL сертификати, уеб дизайн и др. За коледните празници фирмата предложи отстъпка от 15% за плана СуперСтарт, 30% за СуперПро и 40% от крайната цена за план СуперХостинг, включващ над 40 GB дисково пространство, 1655 MB месечен трафик и поддръжка на 1500 е-пощенски кутии. Поддържат се PHP 4, Perl, C++, Python, PHP 5, както и SSH сесия по заявка. От компанията твърдят, че моментът е особено подходящ за онези клиенти, които са на финала на нов Интернет проект и искат да стартират още с началото на новата година. „Нашето желание винаги е било да направим хостинг услугите по-достъпни за онези потребители, които наистина се нуждаят от тях - блогъри, онлайн медии, разработчици на сайтове и всички компании, за които Интернет е важна част от дейността“, казва Методи Дреновски, управител на СуперХостинг.БГ. ICN.bg пък предлага три платформени хостинг услуги – под Linux, Windows и Java базиран. Плановете варират от Ултима+ за 3,6 лв. на месец до ексклузивен за 98,94 лв. месечно и 75 GB дисково пространство. Компанията също предлага виртуални сървъри с Linux дистрибуция по избор и месечна такса до 168 лв., която включва месечен трафик до 2000 MB. Наскоро Виваком пусна нова хоствана услуга - Vivamail. Тя включва управление на електронна поща, календар и база данни с контакти, достъпни от всяко място и от различни видове устройства и е предназначена за бизнес клиенти. Базира се на платформата Microsoft Communication Services. „Услугата VivaMail обединява 3 взаимнодопълващи се услуги – професионален хостинг на електронна поща, мобилен достъп до е-поща и до интернет. Единственото условие за абонамент за VivaMail е клиентите да използват SIM карти с бизнес планове на Виваком“, заяви Атанас Райков, продуктов мениджър на услугата VivaMail.

Виртуалните центрове за данни

В края на май т.г. бе представен и виртуален център за данни, разработен от DGM в партньорство с Gramma Systems/NET IS. По думите на Васил Величков, управител на Грама/НЕТИС, чрез подобно решение българските малки и средни фирми и институции ще могат да оптимизират инвестициите и разходите си за информационни и комуникационни технологии с 50% за период от 3 години. „Имаме натрупан експертен опит с големи организации и можем да предложим техническо решение под формата на услуга за SMB фирмите. Независимо дали имат 200 служители или само 5 работни места, те получават корпоративно ниво на поддръжка, отказоустойчивост, резервираност и сигурност. Освен това в България много лесно можеш да си осигуриш резервирана оптична свързаност с капацитет 50 - 100 Mbps на много добра цена ", допълва Васил Величков. Според него платформата предоставя на ИТ отделите на малките и средни фирми виртуални машини, върху които да стартират своите приложения за електронна поща, ERP, CRM, бази данни, портали и други с високо ниво на отказоустойчивост (TR4) и резервиране на всички системи - UPS, дизелгенератори, сървъри, устройства за съхранение, пожароизвестителна и пожарогасителна система, IPS защита на инфраструктурата.“ Предлаганите от виртуалния център услуги включват изграждане на собствена виртуална среда за клиентите, поддръжка на инфраструктурата, сигурна защита от атаки и вируси, архивиране и възстановяване на данните и гарантиран достъп през интернет от всяка точка на света.
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас