Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
09 дек
2009
 
 

16 корпоративни гиганта сформират „облачен" Съвет

Учредителите целят премахването на пречките пред използването на хоствани „облачни" услуги.

4590 прочитания
Шестнадесет от най-големите компании в света създават Съвет на корпоративните купувачи на облаци (Enterprise Cloud Buyers Council) по предложение на индустриалната асоциация, която помага на ИКТ фирми да създават печеливши услуги, TM Forum. Целта е да се отстранят бариерите пред корпорациите, желаещи да използват хостван „облачен" компютинг.

Учредителите на Съвета са Microsoft, IBM, HP, Cisco, AT&T, BT, EMC, Deutsche Bank, Alcatel-Lucent, Amdocs, CA, Nokia Siemens Networks, Telecom Italia, Telstra и индустриалните организации Distributed Management Task Force и IT Service Management Forum. Забелязва се, че Amazon - лидер в „облачните" технологии, липсва от списъка.

Един от важните въпроси, върху които Съветът ще се концентрира, е настоящият страх на предприятията да не бъдат „заключени" в услугите на един доставчик, според Гари Брус, изследовател в BT. Ще се работи над решения относно стандартите, свързани с различните измерения на „облачните" изчисления, включително виртуализация, мениджмънт и контролни пластове, така че компаниите да могат по-лесно да прехвърлят проектите си от един доставчик на услуги на друг. Освен това, корпорациите обикновено са загрижени за сигурността и надеждността, добавя той. Съветът може и да разработи програми да справяне с проблеми, свързани с работата и латентността на „облака".

На 16 декември TM Forum ще бъде домакин на уеб форум, на който ще се представят повече данни за Съвета.

Понастоящем в Amazon също се опитват да премахнат пречките пред използването на хостван „облачен" компютинг. На 8 декември компанията стартира калкулатор, който позволява на потребителите да въвеждат информация относно специфичните нужди на даден проект и след това изчислява разходите при използването на „облака" Amazon EC2 за хостване. Освен това Amazon пусна и бяла книга, която очертава директните и индиректните разходи при ръководенето на център за данни.

IDG News Service, Сиатъл
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас