“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ≈-администраци€
04 дек
2009
 
 

ћ“»“— публикува за обществено обсъждане проектозакон за пространствените данни

— нормативни€ акт ще се въведе регламент за електронен обмен с държавите от ≈— относно пространствените данни

3620 прочитани€
ƒържавните администрации, които работ€т с пространствени данни като транспортни мрежи, селскостопански, горски и градски кадастър, водни територии, геологи€, планирането на териториите, ще предостав€т информаци€та си в национален портал, който ще се свързва с единна европейска информационна структура. “ова предвижа проектът на «акон за достъп пространствените данни, публикуван за обществено обсъждане от ћинистерството на транспорта, информационните технологии и съобщени€та (ћ“»“—). “ози закон ще приложи изисквани€та на директивата INSPIRE за създаване на общоевропейска инфраструктура за пространствена информаци€. „—рокът за въвеждане на директивата бе 15 май 2009 г, но законът не бе разгледан от предишното правителство. ћ“»“— подготви и съгласува проекта, с което отговори на предупреждението на ≈вропейската комиси€ за неспазен ангажимент", за€виха от ведомството.
ƒанните в национални€ портал ще бъдат описвани и поддържани по единни европейски стандарти, което ще улесни използването им от всички държави-членки на ≈вропейски€ съюз, пише още в проектозакона.
÷елта на директивата INSPIRE е да подпомага правителствата при подготовка на политики в областта на екологи€та; управлението при бедстви€ и аварии; опазването на живота и здравето на хората. »нформационната структура за пространствените данни ще може да се използва също от гражданите и бизнеса.
—поред публикувани€ проект се предвижда създаване на  оординиращ орган за пространствени данни, след това на информационен масив, на Ќационален портал и национална база от данни до 2012 г. 2017 г. е крайни€т срок, в който страните-членки на ≈— тр€бва да хармонизират изц€ло всички 34 тематични области на данни в съответствие с изисквани€та на директивата INSPIRE.
CW/Ѕ
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас