Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
03 дек
2009
 
 

Ще се роди ли бегемотът Oracle/Sun?

Опитът за придобиване издига редица въпроси; Джордж Вайс от Gartner дава 7 съвета на компаниите, имащи отношения със Sun.

7161 прочитания
Страница 2 от 2

 • Продължавайте да използвате мидълуер на Sun за настоящи проекти, но отложете плановете за нови, докато придобиването не завърши.
 • Запазете Java като отворен стандарт, но очаквайте от Oracle промени при лицензите.

 • Тъй като лицензите и цените на продуктите на Sun може да се променят след придобиването, клиентите трябва да бъдат агресивни в преговорите, за да минимизират рисковете. Ключовите точки при преговорите включват поддръжка на хардуер, цени и времетраене на договорите, комплексност на сделките, поддържане на софтуер върху конкурентен хардуер и продължителност на поддръжката за Solaris.

  В Oracle вероятно не са считали, че спечелването на благоволението в Европа би могло да е толкова трудно, а Лари Елисън влоши положението с нападателната си позиция спрямо европейските власти, казва Вайс. Междувременно Sun губи по $100 млн. месечно заради забавянето, а конкурентите се възползват от това.

  IBM и HP са се надвесили над клиентите на Sun и се опитват да внушат страх във вас [потребителите]", твърди Вайс.

  Въпреки че Oracle се отказа от компромиси по отношение на MySQL, компанията не обърна гръб на сделката. Най-вероятният сценарий според анализатора сега е корпорацията да договори с ЕК някакво все пак компромисно решение до 19 януари 2010 г. - крайният срок за разглеждане на придобиването. Ако всичко се проточи по-дълго от това, което не е чак толкова вероятно, всеки, който има продукт на Sun ще изпадне в несигурност, добавя Вайс.

  Дори и успешното придобиване може би няма да доведе до промяна в намаляващите приходи на Sun, понеже редица клиенти вече са решили да мигрират от Sparc и Solaris. Някои потребители е възможно и да реагират негативно, ако Oracle поведе общността на отворения код, по мнение на Вайс.

  При едно положително завършване на сделката от Oracle ще се очаква да вложи много ресурси и да демонстрира всеотдайност спрямо Solaris и независимостта на Java, сочи проучване.

  Въпреки че изглежда, че Oracle ще се фокусира повече върху Linux, отколкото върху Solaris, Вайс прогнозира, че компанията няма да има този подход към операционните системи.

  Сред хардуерните продукти на Sun, най-голям шанс за дългосрочно оцеляване под „владичеството" на Oracle биха имали сървърите от висок клас за съхранение на данни и приложенията за обработка на онлайн транзакции, последвани от М-сериите на Sparc Enterprise сървърите, казва анализаторът. Решенията за складиране на данни и x86 сървърите няма да бъдат изоставени, но няма и да получат същите грижи от Oracle.

  Мидълуерът на Sun, като GlassFish Enterprise Server, би трябвало да има добро бъдеще с Oracle, счита анализаторът. Но на други софтуерни решения, например Java Composite Application Platform Suite, ще бъде обърнато минимално внимание.
  12
  НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

  Слайдшоу
  ИНТЕРВЮ
  Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

  Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

  ПРИЛОЖЕНИЯ
  АНКЕТА

  Какво мислите за FireFox OS?

  Информация за Вас