Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
28 ное
2009
 
 

Вивиан Рединг ще пренаписва ЕС законите за защита на данните

Ролята й в Европейската комисия може да й предложи възможност за законотворчество в областта на онлайн рекламите.

4097 прочитания
Страница 1 от 2

Вивиан Рединг, еврокомисарят, който през последните 5 г. се бореше за правата на потребителите в областта на ИТ и телекомуникациите, е натоварена сега със задачата да пренапише създадените преди 15 г. закони на Европейския съюз за защита на данните.

Рединг стана много популярна заради свалянето на роуминг таксите, с които мобилните оператори товарят абонатите при ползване на клетъчните телефони в чужбина.
Но най-важното й постижение бе пренаписването на европейските телекомуникационни закони. Т.нар. пакет от телеком закони бе одобрен най-накрая миналата седмица след две години от мъчителни преговори.
В новата й роля на Комисар по правосъдието, основните граждански права тя ще изпълнява подобна „модернизираща" задача, като обнови ключовия ЕС закон за защита на данните - директивата от 1995 г. „Като телеком комисар тя бе отговорна за малка част от защитата на данните, тъй като директивата за e-поверителност бе включена в телеком пакета. Сега тя ще поеме отговорността за целия закон", заяви нейният говорител Мартин Селмайер.
Президентът на еврокомисията Жозе Мануел Барозо обяви в петък, че той иска да разпредели областите по време на неговия 5-годишен престой в новия офис. Неговият екип включва по един комисар от всяка от 27-те страни членки на ЕС, избрани от съответните премиери.
Сред другите възможности бяха Нели Крус за досегашната позиция на Рединг. През последните 5 г. Крус бе комисар по конкуренцията, като за този период тя се бори срещу Microsoft в дългогодишна антитръстова битка, която сякаш приключи с желанието на Microsoft за помирение. Нейната нова роля изглежда притеснява някои хора в телеком индустрията, които смятат, че тя ще има по-малко желание от Рединг да „воюва" на страната на малките телеком компании, състезаващи се срещу доскорошните монополисти. Селмайер обаче отхвърли подобни притеснения. „Г-жа Рединг смята, че телеком областта не можеше да попадне в по-добри ръце."
„Конкуренцията" отива при Хоакин Алмуня, досегашен комисар за икономическите и финансови дела. Смята се, че Алмуня е играч „от тежка категория", въпреки че той и комисията бяха критикувани по време на финансовата криза за липсата на координиран отговор от националните правителства.
Много наблюдатели от Брюксел предвиждат, че Алмуня ще се изправи през следващите 5 г. срещу Google в антимонополната област, след като приключи 10-годишната сага с Microsoft.
„Първо бе IBM, след това Microsoft. Следващото антитръстово предизвикателство от ИТ индустрията вероятно ще бъде Google. При това положение Алмуня ще има доста работа", каза източник от ЕК.
Друга ключова област за ИТ и телеком индустрията ще бъде вътрешният ЕС пазар, който вероятно ще бъде поверен на французина Мишел Барние. На тази позиция той ще отговаря за проблемите с интелектуалната собственост, включително авторски и патентни права.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас