Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ кариера
24 ное
2009
 
 

Повечето специалисти в топ 50 на българските софтуерни компании са от СУ и ТУ - София

ИТ студентите, идващи от чужбина в България, са много по-мотивирани и със значително по-висока теоретична подготовка от българските възпитаници.

7939 прочитания
Страница 1 от 3

Всяка седмица имам среща с нашия отдел Човешки ресурси и когато те ми разкажат какво се е случило през седмицата като кандидатури за работа, давайки ми името на човека, първото нещо, което те ми казват, е или ФМИ Софийски университет, или Технически университет - София, или НБУ, това заяви Елена Маринова, президент на софтуерната компания Мусала Софт по време на дискусията „Доброто образование - шанс по време на криза" на 23 ноември. - Имаме и една статистика на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) за това от кои университети са специалистите в нашите 45-50 водещи софтуерни компании, като болшинството са от СУ и Техническия университет - София."

 

Събитието бе организирано от Българска асоциация за управление и развитие на човешките ресурси (БАУРЧР) и в-к Пари, а партньор в инициативата е Министерство на образованието младежта и науката. На дискусионната маса седнаха Светла Стоева, председател на УС на БАУРЧР, Стефан Неделчев, главен редактор на в-к Пари, проф. Борислав Борисов, председател на Съвета на ректорите и ректор на УНСС, Мария Фъртунова, директор на Дирекция „Политика във висшето образование", МОМН и Гергана Раковска - изпълнителен директор на Фондация на бизнеса за образованието.

 

Досега в нашата компания пари от държавата за стажове не сме получавали, но в момента имаме един проект, който очакваме да стартира (трябваше да започне преди няколко месеца). Да видим какво ще се случи, това заяви Елена Маринова по повод изказване на проф. Борисов, че компаниите в България нямат желание да осигуряват стажове за студентите. - Имаме стажанти както от България, така и от чужбина. През последните 5-6 години имахме стажанти от Франция, Германия, Италия и Испания и те са драстично по-мотивирани. Получават стипендии по Еразъм и подобни европейски програми, които съм убедена, че и българските студенти биха могли да получават. Идват много по-добре теоретично подготвени, което за мен беше огромна изненада. Очевадно е, че при нас не идват най-добрите от чужбина. От България смея да твърдя, че успяваме да селектираме едни от най-добрите кадри."

В Мусала Софт очакват постъпващите при тях учащи и завършили студенти да имат добра теоретична подготовка.
1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас