Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
23 ное
2009
 
 

КЗК глоби "Глобъл Телеком" за увреждане доброто име на конкурента "Хипернетуърк"

Светослав Павлов е санкциониран с 10 000 лв., задето публикувал от името на "Глобъл Телеком", в което съдружници са съпругата му и дядо му, на сайта www.hypernetwork.net съобщение до абонатите на дружеството, че след претърсване от икономическа полиция и "поради установените нарушения официално фирмата преустановява дейност". Самият Павлов е съдружник в "Хипернетуърк".

5842 прочитания
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две имуществени санкции по 3 050 лв. на "Глобъл телеком" ООД, Варна и глоба от 10 000 лв. на Светослав Павлов за увреждане доброто име на конкурент и нелоялно привличане на клиенти. Комисията постанови и прекратяване на нарушението.
Производството е образувано по молба на "Хипернетуърк" ООД срещу "Глобъл Телеком" ООД и Светослав Павлов. Двете дружества предлагат достъп до Интернет и Интернет услуги на територията на гр. Варна.
Установените факти по преписката показват, че Светослав Павлов от името на "Глобъл Телеком", в което съдружници са съпругата му и дядо му, публикува на страница с домейн www.hypernetwork.net съобщение до абонатите на дружеството, което гласи, че на 16.06.2009 в офисите на фирмата е извършено претърсване от икономическа полиция и "поради установените нарушения официално фирмата преустановява дейност". Самият Светослав Павлов е съдружник с дял от 32% в "Хипернетуърк" ООД.
Комисията приема, че подобни изявления представят в действителност фактите в изопачен вид, като се създава недоверие у клиентите. Само по себе си претърсването от страна на полицията не доказва наличието на нарушение и самият намек за това уврежда доброто име на дружеството.
На второ място доказателствата сочат, че "Хипернетуърк" не е преустановило своята дейност, а само е сменило доставчика на едро на Интернет, "Глобъл Телеком". Клиентите на дружеството обаче не могат да се осведомят за това, тъй като контактите в домейна препращат точно към "Глобъл Телеком" и реално потребителят получава информация не от самото засегнато дружество, а от неговия конкурент.
КЗК счита, че действията на ответното дружество и Светослав Павлов са умишлени и целят изтласкване на негов конкурент от пазара.
При определяне размера на санкциите антимонополното ведомство е взело под внимание високия риск от увреждане доброто име на молителя, осуетяването сключването на договори от негова страна, както и икономическото състояние на ответника.
Препоръчваме ви:
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас