Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
20 ное
2009
 
 

Печалбата на Dell по-малка с 54% за Q3

В компанията виждат знаци за „оздравяване" на бизнеса на ключови пазари и очакват ръст на продажбите на компютри с Windows 7.

4786 прочитания
Страница 1 от 2

През третото тримесечие на 2009 г. чистата печалба на Dell е намаляла с 54% до $337 млн., или $0,17 за акция, в сравнение със $727 млн., или $0,37 за акция, през съответния период на 2008 г.

Приходите на компанията се понижили с 15% на годишна база до $12,9 млрд.

Продажбите са отбелязали спад във всички основни бизнес поделения на Dell. Въпреки това, главният финансов директор Брайън Гладн отбеляза, че се забелязват и окуражаващи знаци и че бизнесът е започнал да се възстановява на някои пазари. Продажбите в бизнес поделенията за корпорации и за малки и средни компании са намалели на годишна база, но за пръв път от седем тримесечия са се увеличили на тримесечна база, подчерта той.

Докато досега говорихме за стабилизиране на търсенето през предишните тримесечия, сега виждаме знаци на подобрение на някои пазари, в това число и ключови пазари по света", заяви Гладн.

Въпреки оптимизма, резултатите се оказват по-ниски от очакваните от експерти, включително от Wall Street, припомнят от Thomson Reuters.

Dell имаше нужда от силно тримесечие след като Hewlett-Packard, основният конкурент на компанията, обяви предварителни цифри, които надхвърлиха очакванията. Според данните, приходите на HP са спаднали с 8 на сто до $30,8 млрд. през четвъртото тримесечие на фискалната 2009 г., което отговаря на третото тримесечие на Dell.

Компанията среща затруднения на пазара на компютри, където втората позиция в световен мащаб й бе отнета от Acer, а на първо място си остана HP по данни на IDC. Причината е, че Dell зависи много повече от този бизнес сектор, отколкото конкурентите си, а там разходите са се свили значително. Обемът на продажбите на настолни компютри на Dell е бил по-малък с 15% за третото тримесечие на годината, като приходите от тази дейност са намалели дори повече поради по-ниските цени на пазара. Доставките на лаптопи са се увеличили с пет процента, но и там са отчетени по-малки приходите заради цените.

Натискът над компанията се усеща и при центровете за данни, вследствие на новината, че HP ще придобие 3Com за $2,7 млрд., както и на навлизането на Cisco Systems на пазара на едноплаткови (блейд) сървъри по-рано тази година.

В момента в Dell правят опити да разнообразят бизнес дейностите си. Например с придобиването на Perot Systems за $3,9 млрд. надеждите са, че Dell ще разшири ИТ услугите си. Сега Perot Systems има развит бизнес основно в здравния сектор в САЩ, но от Dell ще се опитат да разширят тези дейности и към други индустрии, заяви управителния директор на Dell Майкъл Дел. Компанията ще даде нова информация за плановете си относно Perot Systems на 16 декември по думите на Гладн.
1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас