Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
18 ное
2009
 
 

ЕК отново разреши плащанията по програма ФАР

От общо 130 млн. евро, които Европейската комисия счита, че са засегнати от системни слабости и поради тази причина неприемливи за финансиране по Програма ФАР, България спасява 91 млн. евро или 180 млн. лева, които очаква да получи от ЕК.

3143 прочитания
На 18 ноември 2009 г. Европейската комисия (ЕК) взе решение да вдигне мярката „временно спиране на плащанията” по програма ФАР, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В резултат на усилията на новото правителство, България успя да спаси от потенциална загуба средства в размер на 91 млн. евро.
С вдигането на мярката „временно спиране на плащанията”, ЕК отчита постигнатия напредък от новото правителство на Република България и положените от него усилия да идентифицира слабостите в системите за финансово управление и контрол и да предприеме необходимите действия за преодоляването им. С решението си еврокомисията потвърди, че всички условия за вдигане на мярката „временно спиране на плащанията” по програма ФАР са изпълнени.
Мярката беше наложена през февруари 2008 година поради установени проблеми и недобро функциониране на системите в две от четирите изпълнителни агенции - в Министерството на финансите и в Министерството на регионалното развитите и благоустройството. Размерът на тези договори е 323 млн. евро ФАР - финансиране. С допълнително писмо ЕК отблокира плащанията за т.н. „туининг” договори, които възлизат на 63 млн. евро по програма ФАР. Засегнати от мярката „спиране на средства” са договори в размер на 260 млн. евро. Те са за изпълнение на финансови меморандуми 2002, 2003, 2004, 2005 и 2006 - общо 25 финансови меморандума с над 570 договора.
За да прекрати тази мярка, ЕК изиска от българските власти да преразгледат и оценят договорите, сключени от двете агенции в периода юли 2007 г. – юли 2008 г. Стойността на тези договори е 130 млн. евро ФАР-финансиране.
Новото правителство проведе редица срещи с представители на ГД „Разширяване” на Европейската комисия, на които бяха обсъдени действия и механизъм за намаляване на размера на финансовата санкция. Постигната е договореност финансовата корекция да бъде в размер на 39 млн. евро. По изпълнителни агенции разпределението е както следва:
- 19 млн. евро финансова корекция представляваща 25% от стойността на договорите сключени от „Централно звено за финансиране и договаряне” в МФ в размер на 76 млн. евро по програма ФАР
- 20 млн. евро финансова корекция представляваща 38% от стойността на договорите сключени от Изпълнителната агенция по ФАР в МРРБ в размер на 54 млн. евро по програма ФАР
Така от общо 130 млн. евро, които Европейската комисия счита, че са засегнати от системни слабости и поради тази причина неприемливи за финансиране по Програма ФАР, България спасява 91 млн. евро или 180 млн. лева, които очаква да получи от ЕК. Средствата по програма ФАР се предоставят на траншове съгласно схема и механизъм специфичен за всеки финансов меморандум.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас