“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | Ѕизнес
17 ное
2009
 
 

ƒо 30% спад очакват »“ компаниите, работещи с крайни клиенти, през 2009 г.

≈динствено в сегмента на компютърните услуги »“ компаниите очакват ръст през тази и следващата година, сочи изследване на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

4456 прочитани€
»“ компаниите, работещи с крайни клиенти, очакват в бизнеса им през 2009 година да има спад между 10 % и 30 %. ѕодобни негативни цифри ще се отчетат у нас за първи път от 11 години насам. “ова показват резултатите от XV поредно годишно Ќационално проучване на ћежду-фирмени€т »“ пазар в страната - IT Survey Bulgaria ‘2009, проведено от агенци€та за бизнес изследвани€ и анализи CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.
≈динствено в сегмента на компютърните услуги »“ компаниите очакват ръст през тази и следващата година. ѕродажбите на софтуер и на консумативи има спад.

—поред изследването, докато през 2004 година едва 21% от между-фирмени€т »“ бизнес се е състо€л в мрежата, пет години по-късно този процент ще достигне 70%.
»“ професионалистите в Ѕългари€ номинират общо 40 »“ марки, които се ползват с т€хното най-гол€мо доверие. Ќай-много гласове събират HP, Intel, ASUSTek, Toshiba и Xerox. ¬ първите 10 марки тази година се нареждат ACER и Philips.

—ред петте от общо номинирани 18 български »“ дистрибуторски компании, които се ползват с най-гол€мо доверие сред »“ професионалистите се нареждат (по азбучен ред): јсбис Ѕългари€, ћост  омпютри, ѕоликомп, —олитрон и “ехно ѕро.

¬ изследването като ц€ло се наблюдава спад на одобрението към вносителите на »“. Ќай-сериозната причина е, че самите дистрибуторски компании са притиснати с намал€ващи кредитни линии, завишени изисквани€ за постигане на продажби и за разплащане на ордерите в съкратени срокове от страна на производителите. ќсвен това проблемни се оказват високите лихви по кредитите, които ползват фирмите, увеличаващата се конкуренци€ по между им в услови€та на падащ пазар. ¬следствие от това налице е нисък или нулев марж, а дори и продажби под стойността на продукта.

Ќа базата на проучването, »“ компаниите препоръчват на дистрибуторите и производителите рекламата към т€х да е в »нтернет, »“ списани€, каталози и »“ вестници. “ези 4 направлени€ от общо 12 събират 84% от предпочитани€та.
¬ проучването са изследвани пазарните сегменти на компютри, софтуер, перифери€, компоненти, консумативи, мрежи и мултимеди€. ƒопълнително са проучени пазара на реклама и планирането на маркетинг бюджетите, удовлетворението на дилърите от пазарното поведение на дистрибуторите на »“ хардуер и софтуер в Ѕългари€ и оценка на дилърите за техни€ собствен бизнес.

26 вида хардуер, 187 световни и български »“ марки и 45 компании - дистрибутори на »“ продукти са изследвани и номинирани в изследването. ¬ проучването са взели участие дилърски фирми от 22-града в Ѕългари€ с 64 млн.евро сумарни продажби, които имат общо 872 служители. ”правители или собственици на анкетираните фирми са 80% от попълнилите въпросника.

 

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас