Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
10 ное
2009
 
 

9 млн. нови абонати ползват HSPA базирани ШЛ услуги

3570 прочитания
Мобилните HSPA широколентови връзки са нараснали с почти две трети спрямо данните за миналата година, според проучване на Wireless Intelligence, обявиха от GSM асоциацията . В момента всеки месец се отчитат над 9 млн. нови HSPA абонати, докато през миналата година средномесечният темп е бил 5,5 млн. По 3 млн. нови ШЛ потребители има в Европа и Азиатско Тихоокеанския регион, а Северна Америка „допринася" за ръста с по 1,3 млн. месечно.
Търсенето на мобилни ШЛ услуги ще продължи да нараства, като прогнозите сочат още поне 27 млн. нови HSPA потребители до края на 2009 г., тъй като силен интерес към тези услуги има в Африка, Източна Европа и Америка. В момента в експлоатация са пуснати 321 HSPA мрежи в 120 страни в целия свят - 285 от тях предлагат търговски услуги, поддържайки над 167,5 млн. връзки. Тези мрежи обслужват повече от 1600 HSPA съвместими устройства като смартфони, нетбуци, ноутбук PC-та и USB донгъли.
„Технологията HSPA продължава феноменалния си ръст, като хиляди оператори, производители, доставчици на приложения и услуги подкрепят технологията, осигурявайки създаването на жизнена и конкурентоспособна екосистема, заяви Дан Уорън, директор технологии в GSMA. - Тази разширяваща се екосистема обхваща GSM технологиите от ново поколение HSPA+ и LTE. Тези мрежови технологии ще предоставят все по-високи скорости за мобилен пренос на данни и ще позволят на мобилните телекоми да подобряват непрекъснато ползваемостта на услугата чрез пускането на многофункционални мултимедийни приложения", допълва Уорън.
Мобилните оператори в света отчитат огромно нарастване на обема мобилен трафик данни, преминаващ през техните мрежи. Тази тенденция се запазва, като прогнозите сочат, че мобилните устройства ще изпращат и получават 2014 пъти повече данни на един месец отколкото за цялата 2008 г. Три четвърти от този трафик ще бъде обвързан с Интернет достъп, а почти цялата останала част ще се дължи на поточни аудио и видеоуслуги (по данни на ABI Research).

Еволюция към HSPA+ и LTE
Ярко изразената тенденция за увеличаващо се търсене на мобилни ШЛ устройства, услуги и приложения принуждава мобилните оператори постоянно да надграждат мрежовата си инфраструктура и да внедряват най-новите технологии, допълват от GSMA. Сега в света има 56 мрежи HSPA+, като 28 от тях са в търговска експлоатация. Освен това 50 мобилни оператори вече са обявили своите LTE планове, тестови и реални внедрявания, като първите LTE мрежи се очаква да заработят още през 2010 г.
Все пак телекомите прилагат различни стратегии за миграция от HSPA към HSPA+ и/или LTE, добавят от асоциацията. Многобройни фактори диктуват точно какъв технологичен път ще избере даденият оператор, включително експлоатационен срок на досегашната му инфраструктура, срок за връщане на вложените в нея инвестиции, наличие на честотен ресурс и ценови практики, ползвани на съответния пазар.

ЕТИКЕТИ:
GSMAHSPALTE
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас