Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
29 окт
2009
 
 

GNSS мрежата ГеоНет осигурява измервания в реално време с точност до 1см

7337 прочитания
Мрежата ГеоНет, изградена от 30 базови GNSS станции от ново поколение, които осигуряват пълно покритие на територията на България, бе представена в София от специалисти на Зенит-Гео и нейният американски партньор Trimble Navigation. „Базовите станции записват данни на всяка секунда, 24 часа в денонощието, обясняват от Зенит-Гео. - Данните се получават от сателити на американската спътникова система GPS и руската ГЛОНАСС. Получената информация се предава в контролен център, където се разпределя, съхранява, анализира и предоставя на крайните потребители."
Според създаделите на GNSS мрежата тя премахва нуждата от използване на собствена референтна станция за измервания в реално време (RTK), предоставя и данни за последваща обработка. „Основните предимства на ГеоНет са точност на получените данни, достъп до услугите в реално време чрез интернет връзка през мобилен телефон, непрекъснат мониторинг, онлайн администриране, лесен контрол и управление на разходите", допълват създателите й.


Всички тези характеристики на мрежата намират приложение при прецизно определяне на координати за нуждите на геодезията, строителството на сгради и инженерни съоръжения, пътно строителство, навигация на пътностроителни машини и земеделска техника, железопътна инфраструктура, изграждане на тръбопроводи, кадастрални дейности, изследователски проекти, комуникация, управление и контрол на системи. Сред приложенията на мрежата са предоставяне на диференциални корекции за поддръжка на ГИС системи; събиране на данни, свързани с опазването на околната среда и водите. „Нашата цел е да предоставим услуги, които се базират на напълно завършено GNSS решение, което е комбинация от технология, качествена екипировка, софтуер и поддръжка", обяснява инж. Деян Киров, мениджър на проекта ГеоНет.
Мрежата ГеоНет използва последните иновации в GNSS технологиите. Според Павел Пилар, регионален търговски мениджър в Trimble Navigation, „GNSS инфраструктурата е основата, която дава високата точност на измерванията. А те са гаранция за успешното завършване на един проект."
CW/Б
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА
Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Наградите на списание CIO и сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България” се дават за значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии.
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас