Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
23 окт
2009
 
 

Nokia съди Apple за нарушаване на 10 патента

7260 прочитания

На 23 октомври Nokia подаде жалба срещу Apple във федералния съд на Делауеър, твърдейки, че американската компания е нарушила 10 нейни патента при производството на iPhone.

Финландският гигант твърди, че още от появяването си през юни 2007 г., телефонът със сензорен дисплей нарушава патенти за технологии „фундаментални за производството на мобилни телефони, съвместими с един или повече от стандартите GSM, UMTS (3G WCDMA) и WLAN.“ От Nokia заявиха, че патентите покриват безжичното предаване на данни, алгоритмите за кодиране на реч, сигурността и криптирането.

Nokia е най-големият производител на мобилни телефони в света по редица показатели и е инвестирала около 40 млрд. евро, или $60 млрд. в проучвания и развитие през последните 20 години, за да регистрира патентите си. Приблизително 40 компании, включително „на практика всички лидери в производството на мобилни устройства“, са лицензирали тези патенти, но от Apple искат безплатен обяд, подчерта финландският производител.

Основният принцип в мобилната индустрия е, че онези компании, които допринасят за развитието на технологиите, за да установят стандарти, създават интелектуална собственост, за която другите трябва да си платят“, каза на 22 октомври Илкка Ранасто, вицепрезидент по правната и интелектуална собственост на Nokia. „От Apple също се очаква да се съобрази с този принцип. Отказвайки да се съгласи с подходящите условия за използването на интелектуалната собственост на Nokia, Apple се опитва да получи безплатно возене на гърба на нововъведенията на Nokia.“

От американската компания все още не са дали коментар по случая.

Apple не отива в съда за пръв път във връзка с iPhone и нарушаване на патенти. През ноември 2008 г. от EMG Technologies заявиха, че телефонът със сензорен дисплей е нарушил патент, свързан с навигирането в Интернет в мобилен телефон. През април т. г. тайванската компания Elan Microelectronics обвини Apple в нарушаването на два нейни патента в multitouch технологията на iPhone.

Computerworld, САЩ

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас