Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
23 окт
2009
 
 

Без интернет за френските "пирати" след намесата на Конституционния съвет

Звукозаписните компании и филмовите студия обаче няма да получават финансови компенсации при дела за пиратство

3420 прочитания
Страница 1 от 2

Френският Конституционен съвет потвърди т.нар. закон „Трите удара", отваряйки пътя за ускорени съдебни процеси, които ще отрежат достъп на Интернет потребители, обвинени три пъти за сваляне без разрешение на съдържание с авторски права.
Група от опозиционни депутати възразиха срещу закона, приет от Националното събрание през миналия месец, изтъквайки конституционни причини, но Конституционният съвет откри само една противоконституционна клауза.
Все пак съветът изхвърли клаузата в закона, която даваше възможност на носителите на авторски права да използват бърза съдебна процедура, за да претендират за нанесени вреди от нарушаване на авторското право. С тази клауза, обявена за противоконституционна, правоносителите ще трябва да заведат отделно дело, свързано с допълнителни разходи.
Според новия закон, Интернет потребителите, обвинени в нарушаване на авторското право, ще получават по две предупреждения, преди да бъдат изправени пред съда. Ако се стигне обаче дотам, те няма да имат възможност да оспорват случая или да бъдат съдени от съдебни заседатели: ще решава само един съдия, като на базата на документите по делото ще нареди дали да бъде прекъснат техния Интернет достъп.
След присъдата на съдията, няма възможност за лавиране - Интернет доставчиците са заплашени от глоба в размер на €5000, ако не се подчинят на съдебното решение, докато потребителите ще бъдат глобени с до €3750, ако се абонират за Интернет при друг ISP.
Интернет абонатите ще бъдат държани отговорни и ако заради нехайство са позволили използването на тяхната Интернет връзка за нелегално сваляне на произведения с авторски права. Такъв е например случаят, ако хакер използва недобре защитена Wi-Fi връзка, или потребителският компютър е атакуван от зловреден код и се намира под чужд контрол. Един от легалните начини за защита срещу подобни събития ще бъде инсталиране на одобрено от правителството филтриращо приложение.
Това е вторият път, когато законът се разглежда от Конституционния съвет, най-висшата правна институция във Франция. През юни предишна версия на закона бе обявена за противоконституционна, тъй като разрешаваше на административните власти, а не на съда, да спрат Интернет достъпа.
Законът бе яростно оспорван от групи за равни онлайн права като Odebi, група на потребители с ШЛ достъп, и April, организация, която съдейства за използването на безплатен софтуер и отворени стандарти. В частност April, критикува закона заради нареждането за употреба на шпиониращи филтри. „Твърдо сме против всяка намеса в компютрите на гражданите", заяви говорителят Фредерик Куше.
И докато April все още обсъжда какви действия да предприеме в отговор на решението на Съвета, екшън планът на Odebi вече е готов - тя призова Интернет потребителите да се присъединят към нейната „Цифрова армия", която ще се бори за признаване на Интернет достъпа за основно гражданско право, както това стана наскоро във Финландия.
1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас