Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
20 окт
2009
 
 

Музикалната индустрия сключи споразумение за онлайн разпространение в рамките на ЕС (корекция)

Сделката ще подобри достъпа на потребителите до онлайн музика и ще помогне на Apple да разшири присъствието на iTunes в цяла Европа

3747 прочитания
Европейската комисия организира среща, на която различни участници в световната музикална индустрия се споразумяха поемжду си да подобрят достъпа на потребителите до онлайн песни в 27-те страни членки на ЕС.
Търговците на онлайн музика, включително Amazon.com и Apple, финландският мобилен гигант Nokia, дружествата за колективно управление на права, потребителските групи и звукозаписни компании като EMI и Universal Music Group поставиха подписа си под договора   на среща, ръководена от еврокомисаря по конкуренцията Нели Крус.

Споразумението поставя общите принципи, които ще подкрепят онлайн разпространението на музика в бъдеще, водейки до „подобрена възможност за достъп до онлайн музика на европейските потребители", гласи общото становище на участниците.
„Европейските потребители искат и заслужават по-добри предложения за онлайн музика", допълва Крус, описвайки споразумението като доказателство за „реален прогрес в тази насока". За пръв път играчи, участващи в разпространението, се съгласяват на „обща пътна карта", казва още тя. От Apple са оптимисти и смятат, че още през следващата година ще могат да „отворят" своя онлайн музикален магазин iTunes в страните, в които той все още не работи, допълва комисарката.
Междувременно EMI очаква да подпише не-изключителни цифрови лицензни споразумения с две от „най-твърдоглавите" колективни общности в Европа - френската SACEM и испанската SGAE.
Най-голямото препятствие пред създаването на напълно функциониращ онлайн пазар за музика досега беше нежеланието на колективните общности да променят своя традиционен подход към европейския пазар, чието основно правило е всеки да държи монопола върху колективните права за своята национална територия. Способността на Интернет да пресича границите затруднява изключително много онлайн магазините, които трябва да забраняват продажбите на потребители, намиращи се извън дадена територия.
IDG News Service, Брюксел
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас