Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
18 окт
2009
 
 

„Безплатните“ приложения за iPhone може да се сдобият с цена

Apple разреши вградена в приложението покупка и „заобикаляне“ на Apple App Store, което ще подсили "iPhone икономиката".

6160 прочитания
Apple пусна в действие вградена в приложенията функция за покупка за безплатните iPhone приложения, които ви позволяват да осъществите транзакции в самите iPhone програми - не се нуждаете Apple App Store. Функцията бе достъпна доскоро за платените приложения.
Позволявайки вградените в програмите транзакции Apple улеснява живота на разработчиците, на които вече не се налага да правят „лека" или „забавна" версия заедно с тези, за които притежателите на iPhone плащат пари. Ако харесвате безплатната версия на Ragdoll Blaster Lite и искате да надградите до пълната версия за $1,99, вече имат възможност да платите през самото приложение, без да влизате в App Store.
Решението на Apple да разреши вградените плащания бе неочаквано, тъй като позицият ана компанията по този въпрос бе, че безплатните програми трябва да си останат безплатни, а потребителите не трябва да плащат за нищо. Както при платените приложения Apple ще улеснява фоновия билинг и ще намали разходите по вградената покупка.
Тази промяна може да окаже сериозен ползотворен ефект върху икономиката на iPhone приложенията. Използвайки примера на приложението „списание", разработчикът не би трябвало да иска пари за самото приложения, но може да таксува достъпа до съдържанието му. Това може да накара повече потребители да свалят техните приложения.
Има голям потенциал в процеса на „вътрешна" покупка от безплатни приложения за създателите на игри, които могат да предложат безплатна версия с ограничена функционалност и след това да искат пари от потребителите за следващите нива от играта. App Store също ще се „освободи" от хилядите "Lite" версии, което ще намали объркването сред посетителите на онлайн магазина.
Тенденцията за покупка от вградена в приложения функция може и да не сработи толкова бързо. Както отбелязва разработчикът Marco Arment в своя блог за съществуващите приложения с разделяне на версии безплатна/платена „практически няма начин за преминаване на съществуващите платени потребители към нова "free+" версия, без да бъдат накарани да платят отново като нови потребители".
Още един интересен момент отбелязва Apple в своето писмо до разработчиците, които използват вградената функция за покупка. „Те могат да помогнат за борбата срещу някои проблеми със софтуерното пиратство, разрешавайки одобрение на In App покупките", пишат от Apple. Това е първият път, в който компанията признава за съществуването на пиратството, имайки предвид, че сега има над 4 млн. отключени (jailbreaked) iPhone-a. Apple се опитва да реши проблема чрез доставката на 3GS модели, тествани срещу процеса „отключване" (jailbreak).
IDG News Services
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас