Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
13 окт
2009
 
 

HP пуска два лаптопа с бизнес софтуер за енергийна ефективност

Софтуерът предлага енергийни профили и изчисления на въглеродните емисии.

4892 прочитания

Hewlett-Packard внедри нов софтуер в бизнес лаптопите ProBook 6445b и ProBook 6545b, който може да изчисли и регулира потребяването на електроенергия от машините и техните компоненти на дневна, месечна или годишна база.
Софтуерът, наречен Power Assistant, ще пресмята колко киловатчаса са изразходили преносимите компютри, използвайки реалната цена на кВтч, която се въвежда ръчно в програмата. Тази функция може да помогне за допълнителното свиване на разходите в една компания, като чрез нея се променят енергийните настройки на всеки компютър. Не става въпрос само за намаляване яркостта на дисплея, изключване на антената за безжичен Интернет или намаляване скоростта на процесора. Въпросният софтуер изготвя анализи и диаграми, подробно разглеждащи енергийното потребление на всяка машина с показания за „най-гладните“ и най-икономичните работещи приложения. Потребителите могат да използват и настроени от тях енергийни профили, чрез което максимално да увеличат издръжливостта на батерията.
Данните, събирани от всеки компютър, могат да бъдат изпращани до конзола за енергийна регулация, чрез която ИТ мениджърите дистанционно да настройват профилите на лаптопите. В допълнение софтуерът може да извършва и стандартизирани изчисления на въглеродните емисии, въведени от Агенцията за защита на околната среда на САЩ.
„Много лаптопи имат основен софтуер за регулиране на енергийната ефективност, но този, въведен от HP, е вече завършен бизнес инструмент благодарение на увеличения брой функции и приложения“, каза говорителят на компанията. От HP предвиждат поставянето на такъв софтуер и в други преносими и персонални компютри в бъдеще.
Probook 6445b има 14-инчов екран и тежи 2,41 кг (5,3 паунда). Дисплеят на ProBook 6545b е малко по-голям, 15.6-инча, а теглото му е 2,7 кг (5.9 паунда). И двете машини работят с двуядрените процесори Turion или Athlon AMD с честота 2.0GHz и 2.4GHz. Клиентите мога да изберат и вариант с по-евтиния процесор Sempron от същия производител. Възможностите за избор на ОС също са няколко, включвайки Windows 7 и Linux.
Лаптопите поддържат до 8GB RAM и потребителите мога да избират между твърд диск  и твърдотелен диск (SSD). По-малката шест-клетъчна батерия осигурява до пет-часова работа без зареждане, а с девет-клетъчната издръжливостта се увеличава до осем часа.
IDG News Service, Сан Франциско
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас