“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »нтернет
01 окт
2009
 
 

Ѕългари€ на челно м€сто в света по подобр€ване на ЎЋ »'нет, —офи€ в топ 10 на градовете

¬ъпреки икономически€ спад качеството на ЎЋ интернет се подобр€ва в световен мащаб, показва изследване на Cisco. ѕо отношение на степента на проникването сред домакинствата обаче Ѕългари€ остава на предпоследно м€сто в ≈вропа.

5187 прочитани€

Ќай-значително подобрение по отношение качеството на интернет през последната година са показали ёжна  оре€ (72% ръст), Ѕългари€ (ръст от 56%), Ћитва (55%), Ўвеци€ (38%) и –умъни€ (34%). —офи€ пък попада в “оп 10 на градовете с най-добри показатели по отношение на ЎЋ достъп. “ова сочат данните годишното световно проучване за качеството на високоскоростната свързаност в »нтернет (2009 Broadband Quality Study), спонсорирано от Cisco Systems и подготвено от екип от студенти от Saïd Business School в ”ниверситета в ќксфорд и от ‘акултета по приложна икономика в ”ниверситета в ќвиедо. »зследването за 2009 г. включва общо 66 страни, както и допълнителни анализи за качеството на широколентови€ интернет в 240 града.
«адълбочава се разделението в качеството на дигиталните услуги между градските и селските райони, твърд€т анализаторите. ¬ същото време качеството на ЎЋ услуги е пр€ко свързано с напредъка на националната икономика и дава преимущества на страните, които постав€т като национален приоритет развитието на високоскоростни€ интернет.
√лобалната средна скорост на трафика към потребител€ е нараснала с 49% до 4,75 (Mbps), а в обратна посока, от клиента към мрежата, се е увеличила с 69% до 1,3 Mbps. —редната глобална латентност (е намал€ла с 21% до 170 милисекунди, пише още в доклада. ¬одещи по отношение на използването на високоскоростен »нтернет и неговото качество са ёжна  оре€, япони€, ’онконг, Ўвеци€, Ўвейцари€, ’оланди€, —ингапур, Ћюксембург, ƒани€ и Ќорвеги€. Ўвеци€ има най-висококачествени€ »нтернет в ≈вропа. Ћатви€, Ѕългари€ и Ћитва се нареждат веднага след Ўвеци€ по отношение на качеството на »нтернет услугите вследствие на скорошни разширени€ на оптичните и кабелните мрежи в големите градове. —лабото проникване обаче все още задържа тези страни по отношение на показател€ »нтернет лидерство.
9 страни - ёжна  оре€, япони€, Ўвеци€, Ћитва, Ѕългари€, Ћатви€, ’оланди€, ƒани€ и –умъни€ - предлагат ЎЋ свързаност с необходимото качество за уеб-приложени€та от ново поколение. “акива са интернет “¬ с висока резолюци€ и видеокомуникациите, които ще бъдат официално представени през следващите 3 до 5 г. ѕрез миналата 2008 г. само япони€ изпълн€ваше тези изисквани€, допълват анализаторите.

Ѕългари€ е на 34 м€сто в света според доклада за лидерите в ЎЋ »нтернет

— близо 70 на сто качество на ЎЋ интернет, Ѕългари€ все още изостава по показател€
проникване на ЎЋ достъп с едва 20% покрити домакинства.

 

—поред …ордан ѕопов, управл€ващ директор на Cisco Ѕългари€, „това изследване потвърждава тенденциите, които наблюдаваме в Ѕългари€ - предлагането на много високо качество и скорост на ЎЋ достъп до »нтернет в големите градове, където има конкуренци€ между кабелни, LAN и ADSL оператори. ¬ същото време се наблюдава сериозно изоставане или липса на услуга в по-малките и отдалечени населени места. «атова позици€та на Ѕългари€ по отношение на проникването на ЎЋ »нтернет на глава от населението е на предпоследно м€сто в ≈вропа. Ќаш приоритет е създаването на предпоставки за постепенно преодол€ване на изоставането в тази област. ѕодкреп€ме новоизбраното правителство за изготв€не на план за преодол€ване на пречките пред развитието на тези аспекти на информационното общество", допълва ѕопов.

 

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас