Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
15 сеп
2009
 
 

КЗК продължава интелигентната борба с картелите

Според щатските закони, пазарната мощ, придобита чрез предлагането на по-добър продукт или услуга, е законна. Тя е проблем за конкуренцията единствено в случаите, когато се добива и поддържа по нечестен начин.

5517 прочитания
Страница 1 от 3

“Комисията за защита на конкуренцията ще запази основните си приоритети и под управлението на новото правителство начело с премиера Бойко Борисов, увери председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов. – Първото, което правим, е да съдействаме изцяло с чисто процесуалните способи, които има комисията, така че всички възможни средства по различните еврофондове да бъдат усвоени в съответните за това срокове. Бързината в произнасянето по обществените поръчки, както и до момента, така и занапред ще бъде приоритет при нас. Друго ведомство в такива бързи темпове едва ли би могло да се произнесе. Що се отнася до останалите приоритети, които сме посочили в качеството ни на национален орган по конкуренция на България, те не биха се повлияли от промяна в държавното управление”.
Това заяви Николов по време на открития публичен семинар тема “Правен и икономически анализ в политиката по конкуренция”. Събитието бе организирано съвместно от българският антимонополен орган и Федералната комисия по търговия (ФКТ) на САЩ. Форумът продължава от 14 до 18 септември и разглежда различни аспекти от правото на конкуренция, опита и дейността на антимонополното ведомство на САЩ. На форума присъстват и експерти от органите по конкуренция на Унгария, Румъния, Сърбия, Турция, Македония, Албания, Босна и Херцеговина. От българска страна на семинара са поканени и представители на изпълнителната и съдебната власт, регулаторни органи, водещи компании, юристи.

На снимката: Председателят на КЗК Петко Николов, Джъстин Браун, икономически съветник от посолството на САЩ, и Патриша Галван, юрист, зам.-директор на Дирекцията по сливанията във Федералната комисия по търговия на САЩ.Forensic лабораторията – интелигентното оръжие срещу картелите

През май 2007 г. КЗК откри първата в България "Forensic-лаборатория" за разкриване и изземване на доказателства при картелни споразумения. Тази функция на антимонополното ведомство произтича от Закона за защита на конкуренцията и е изключително важна, тъй като борбата с картелите е приоритет на ведомствата по конкуренцията в ЕС, чиято страна-членка е България. Основната задача на Forensic-лабораторията е да облекчи достъпа и анализа на документи, съхранявани на електронни носители, при разследване на картели.
1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас