Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
бр. 33, 2009

11 сеп
2009
 
 

Евроком въведе DOCSIS 3.0 в мрежата си в Плевен

3054 прочитания
Новият стандарт гарантира по-високи скорости (вкл. до 100 Mbps) за кабелен достъп до Интернет за абонатите на телекома в Плевен, през 2010 технологията ще бъде внедрена в София и Пловдив Евроком стартира внедряването на стандарта за управление на достъпа до интернет DOCSIS 3.0, като осъществи пилотен проект в Плевен, съобщиха от кабелния оператор. В рамките на проекта е модернизирана и разширена оптичната инфраструктура, подобрено е мрежовото оборудване. Монтирана е система за управление на кабелните модеми CMTS от последно поколение на Cisco Systems. „Платформата Cisco ubr 10000 e с модулни карти и софтуер, позволяващи паралелна работа и безпроблемен преход от досегашния към новия стандарт. Модулността позволява добавяне на достатъчен брой карти и външни модули, осигуряващи повече капацитет за крайните потребители. С това завърши първият етап от пилотния проект, който позволи увеличение на интернет скоростите с 30%“, твърдят от Евроком.

Благодарение на инсталираното на първия етап в Плевен допълнително оборудване предлаганият капацитет към абоната в мрежата на Евроком се е увеличило около 3 пъти, достигайки близо 1500 Mbps. При необходимост той може да нарасне до 10 Gbps. „Същевременно клиентите няма нужда да подменят наличното си оборудване, за да ползват досегашните си услуги. Те вече са усетили подобрената услуга – процентът от времето, през което могат да ползват пълния капацитет на услугата вече надвишава 90%, т.е. услугата се доближава почти напълно до гарантиран капацитет, твърдят от Евроком. - След завършване и на втория етап ще се предоставя възможност на клиенти с повишени изисквания да ползват скорости дори над 100 Mbps.“ Крайните устройства отново ще се предоставят за ползване от телекома. „Евроком е първият оператор в България и сред първите в Европа, който внедрява стандарта за предоставяне на интернет базирани услуги DOCSIS 3.0 Удовлетворени сме, че така ще осигурим на нашите абонати не само по-високи интернет скорости, но и възможност да разчитат на стабилност на връзката с максимална скорост в 90% от времето”, заяви Христо Христов, главен директор маркетинг и продажби на Евроком.

DOCSIS 3.0, заменящ досегашния стандарт DOCSIS 2.0, е най-новият комуникационен протокол за предоставяне на Интернет базирани услуги в хибридни оптично-коаксиални мрежи, осигуряващи интегрирани услуги за глас, видео и данни. Той е насочен основно към повишаване на скоростта на кабелните модеми в двете посоки, с което на практика елиминира единственото съществуващо предимство на LAN мрежите, обясняват от Евроком. Това се постига чрез обединяването (channel bonding) на няколко канала в права (към клиента) и в обратна посока (от клиента към мрежата). Чрез обединяването на тези канали могат да бъдат постигнати скорости до 170 Mbps в права и до 120Mbps в обратна посока за всеки отделен кабелен модем. Освен повишената скорост в DOCSIS 3.0 е заложена подобрена поддръжка на multicast, намаляване на закъснението до кабелния модем, IPv6 функционалност. Подобрени са също сигурността на връзката на кабелния модем чрез въвеждане на 128-битово AES криптиране, както и мрежовото управление. „Предлагането на DOCSIS 3.0 е доста развито в САЩ, където в кабелните мрежи се разпространяват вече единствено цифрови програми и Интернет през DOCSIS 3.0.

В европейските кабелни оператори все още то е в начален стадий, предлага се само от 3-4 компании, обясняват от Евроком. - Поддържането на новият стандарт е по силите само на големи компании, които следват агресивна политика при развитието на новите технологии. На практика DOCSIS 3.0 осигурява сходни стандарти с цифровото ТВ разпространение, което е поредната стъпка към конвергенцията на трите основни услуги (видео, данни, глас) и въвеждането на нови цифрови ТВ услуги“, допълват от оператора. Цените на всички планове за абонатите на Евроком в Плевен, ползващи кабелен интернет и тройна услуга, включваща кабелна телевизия, телефон и Интернет с новите по-високи скорости, остават непроменени“, допълват от оператора. Нови клиенти могат да се абонират за базовия пакет тройна услуга Интро 2, предоставяща скорост 8 Mbps, на цена 24,9 лв. на месец, което им спестява 18,6 лв. от таксата за ползване на услугите поотделно. Месечната такса за другия най-предпочитан пакет „Интро +2” с Интернет 12 Mbps е 29,9 лв., а икономията от пакетното ползване е 18,4 лв. месечно.

„Нашите клиенти може да се възползват от по-високите скорости, без увеличение на цената, като подпишат годишен договор за услугата, която ползват. Допълнителна възможност за абонатите на кабелен интернет е да преминат на тройна услуга с новите интернет скорости, с което ще намалят месечната си такса средно с 2 лв. заради пакетната цена”, отбелязва Пламен Петров, регионален мениджър на Евроком Кабел Мениджмънт България в Плевен. В плановете на ЕКМБ за 2010 г. е да разшири обхвата на DOCSIS 3.0 във всички мрежи на компанията, с основен фокус в градовете София и Пловдив. CW/Б
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас