Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | PC компоненти
09 сеп
2009
 
 

4-ядрените процесори Intel Lynnfield бяха официално представени у нас

Компютърни системи с новите процесори и чипсет вече се предлагат от Most Computers, Digi Electronics, JAR Computers и Multirama България.

8758 прочитания
 

Отляво надясно: Светослав Велинов, продуктов мениджър
в Digi Electronics, Владислав Велев от Most Computers и
Иринел Бурлою, мениджър „Бизнес развитие"
в Intel за България и Румъния 
Intel Corporation представи у нас, ден след световната премиера, няколко високопроизводителни процесора за настолни компютри и сървъри и чипсет (P55 Express), които носят следващо ниво на интеграция и "интелигентност" на компютрите. Новата линия процесори Intel Core i5, двата нови процесора Intel Core i7 и процесорите от серията Intel Xeon 3400 предлагат най-новата микроархитектура на компанията - Nehalem, за пазара на настолни компютри в масовия сегмент, както и за entry-сървърни системи.
„Благодарение на мощната технология Turbo Boost, върху която са изградени, производителността на новите Core i7 и Core i5 чипове е повишена с 20 процента в сравнение със предходните модели от сериите - коментира по време на представянето в София Иринел Бурлою, мениджър „Бизнес развитие" в Intel за България и Румъния. - Новите чипове не съдържат олово и халоген, а чипът Core i7 поддържа и технологията Intel Hyper-Threading. Освен това те консумират по-малко 50% по-малка енергия в режим на покой и са с 40% по-компактни спрямо предишното поколение чипове."
Компютърни системи с новите чипове в ече се предлагат от Most Computers, Digi Electronics, JAR Computers и Multirama България на цени от 1200 до 1800 лв. с базирани на чипсет P55 Еxpress и LGA 1366 цокъл дънни платки на Intel, ASRock, Gigabyte и др. и 4-гигабайтови окомплектовки DDR3 памети.
Новите Intel Core чипове, познати до скоро под кодовото име Lynnfield, са базирани на Nehalem микроархитектурата и са предназначени за потребители, които имат нужда от висока производителност за дигитални, геймърски и други взискателни приложения. Тези процесори, както и новият чипсет Intel P55 Express вече се предлагат на пазара.
Новият чипсет предлага революционни промени в дизайна и подготвя почвата за предстоящата компютърна платформа на Intel през 2010 г, информират от корпорацията.
Процесори Core i7 и i5 са първите процесори на Intel, които ще съдържат на едно място графичен порт PCI Express 2 и двуканален контролер за памет, което ще позволи на чипсета Intel P55 Express да се справи сам с всички фунции за входяща/изходяща информация и управление. Освен това, чипсетът позволява да се реализират технологиите Nvidia SLI и AMD CrossFireX с използване на няколко видеокарти.

Предишните чипсети на Intel изискваха два отделни чипа. Нов Direct Media Interface (DMI) ще свързва процесора и чипсета, който поддържа 8 PCI Express 2.0 x1 Ports (2.5GT/s) разширителни слота (flexible device support). Двойните графични карти имат конфигурация 2x8. Чипсетът поддържа и 6 SATA (3 Gbps) с технология Intel Matrix Storage, което осигурява нива RAID 0/1/5/10. Портовете до 14 USB 2.0 могат да бъдат поддържани с интегрирания в чипсета хъб USB 2.0 Rate Matching и аудио функцията Intel High Definition Audio за оптимален звук. Новите процесори са първите, които ще бъдат поддържани с последния пакет и цокълната технология Land Grid Array (LGA) 1156.
Сред новите предложения на Intel са сървърните процесори Xeon и чипсетите Intel 3400 и 3420. Според информация от корпорацията, тези продукти подобряват продуктивността на малкия бизнес, защото се справят по-ефективно с функциите за електронна поща, архивиране, принтиране и динамични уеб задачи. Те подобряват и обучителния процес, като позволяват на няколко класни стаи да работят заедно, както и помагат за по-високата продуктивност на училищната администрация. Сървърите, базирани на процесорите Xeon 3400, предоставят по-голяма сигурност на настолните системи чрез своите обособени характеристики като паметта Error Correcting Code и RAID 0/1/5/10 за операционни системи за сървъри. Те са създадени, за да помогнат на малкия бизнес да расте, като позволяват до 64 % повече търговски транзакции и до 56 процента по-бърза реакция. Това подобрение е възможно с микроархитектурата на Intel Nehalem и 4x повишаване на капацитета на паметта (32 GB). Технологиите Intel Turbo Boost и Intel Hyper-Threading позволяват на тези сървъри автоматично да пригодят производителността си към специфичните нужди на бизнеса. Процесорите, които днес бяха представени официално, включват и Intel Xeon L3426 - нискоенергиен вариант с до 188 процента подобрение на енергийната ефективност за един щатски долар в сравнение с предишното поколение Intel Xeon X3380, който позволява новаторски характеристики за сървъри като намалено пространство и топлина.

"В качеството на асемблатор имаме готовност да предоставяме решения, базирани на чипсета Intel P55 express, като за момента дънните платки са на ASUS и Gigabyte", коментира Владислав Велев от Most Computers.
Според Светослав Велинов, продуктов мениджър в Digi Electronics, в компанията са налични дънните платки ASRock P55 Extreme и ASRock P55 Pro, а в скоро време се очаква и третия представител на серията - ASRock P55 Deluxe. "Компютрите, базирани на новите предложения на Intel и ASRock могат да се използват за домашно мултимедийно забавления, научни изследвания, видео обработка и др.", коментира Велинов.
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас