Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
06 сеп
2009
 
 

Intel жали санкцията на ЕК срещу антитръстовото дело пред Омбудсмана

Омбудсманът на Евросъюза ще изложи своето становище по случая в средата на септември. Според санкционираният с рекордните €1,06 млрд. Intel за нелоялни търговски практики, по делото са допуснати “процедурни грешки”.

4766 прочитания
Страница 1 от 2

Омбудсманът на Европейския съюз потвърди, че е получил жалба от Intel относно начина, по който антитръстовото дело срещу най-големия в света производител на микрочипове е водено в Европа и заяви, че ще публикува резюме на решението си по-късно този месец. Това съобщиха от офиса в Сан Франциско на IDG News Service.

От Intel се оплакали на омбудсмана П. Никифорос Диамандорос през юли 2008 г. с твърдението, че Европейската комисия е допуснала "процедурни грешки" по време на проучването за антитръст срещу Intel, съобщи говорител на Диамандорос по електронната поща.

Еврокомисията глоби Intel с рекордните €1,06 млрд. през май, което в момента на обявяване на санкцията се равняваше на US$1,44 млрд., след като обяви микрочип-производителя за виновен в нарушения на антитръстовите правила на пазара на процесори за персонални компютри. ЕК заяви, че Intel е плащал отстъпки на производителите на системи и на най-големия европейски ИТ търговец, Media Markt, за да елиминира конкуренцията от страна на най-близкия си съперник - Advanced Micro Devices.

Посредством отстъпките, се постигал ефектът на понижаване на цените на персоналните устройства. Според Европейската комисия, потребителите били ощетени, защото биха имали много по-голям избор на продукти, ако не било потиснато предлагането на AMD.

Според информация от август, омбудсманът критикувал ЕК за това, че не успяла да включи като доказателство по делото детайли около срещата с ръководител на Dell, който заявил пред разследващите, че определя представянето на AMD като "твърде слабо" в сравнение с това на Intel.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас