Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
03 сеп
2009
 
 

ITCE е първата родна фирма с акредитиран ISO 20000:2005 сертификат

В световен мащаб компании с акредитиран сертификат ISO 20000:2005 от itSMF са малко над 400, а на Балканите са едва 4.

6111 прочитания
Страница 1 от 2

ITCE премина успешно сертификационен одит в съответствие с международния стандарт ISO 20000:2005 – Система за управление на информационните услуги с обхват "Система за управление на вътрешните услуги и приложения". Компанията консултант за ISO 20000 и ITIL сертифицира собствената си ИТ организация и стана първата компания в България, която има 3-годишен акредитиран от itSMF сертификат с валидност до август 2012 г., съобщиха от дружеството. 
По данни от сайта на The itSMF ISO/IEC 20000 Certification, в световен мащаб компании с акредитиран сертификат ISO 20000:2005 от itSMF са малко над 400, а на Балканите са едва 4.
ISO/IEC 20000 е първият световно признат стандарт, специално предназначен за управление на ИТ услуги. Той описва интегриран комплект от мениджмънт процеси за ефективно контролиране, измерване и подобряване на услуги за бизнеса и клиентите.
Сложният процес на одитиране бе направен от екип консултанти от LRQA, а екипът на ITCE подготви IT Management системата. LRQA е акредитирана от UKAS и една от първите регистрирани от itSMF International за извършването на сертификации по стандарта ISO/IEC 20000 и разполага с обучени и висококвалифицирани одитори.
Продължителността на проекта е от август 2008 г. до август 2009. Основните фази за всеки процес задължително минават през детайлен одит и разписване на документация. Всеки  процес се имплементира в избраната от ITCE система за автоматизация на процеси – BMC Remedy ITSM Suite. Екипът от страна на ITCE се състоя от квалифицирани специалисти в областта на IT Service Management и Remedy, като всяка отделна фаза на проекта се придържа към най-добрите практики на ITIL.
Компанията консултант за ISO 20000 – ITCE  осъществява няколко проекта в организации от региона. ITCE помага на международни банки и консултантска компания в областта на ИТ за постигане на ISO 2000 сертификация.
Издаденият сертификат демонстрира ангажимента на ITCE за професионално поддържане на качествена и надеждна ИТ инфраструктура и вътрешни услуги.
ISO 20000, основан на Правилата на ITIL за ИТ услуги се състои от две части – Спецификация и Кодекс за работа, които позволяват на предоставящите услуги да въведат положителна промяна в качеството и изпълнението на услугата, както за вътрешните, така и за външните клиенти. Фирмите могат уверено да подходят към акредитираните сертификационни органи, които извършват сертификация по ISO/IEC 20000-1, т.к. те са изпълнили стриктните критерии за компетентност на одиторите, качеството и предоставянето на услугата , нещо за което  LRQA  се гордее, както обяснява Денис Ивс, регионален мениджър: “Акредитацията от контролиращ индустрията орган като UKAS, е бенчмарк когато трябва да се преценява един сертификационен орган, така че нашият успех в постигането на акредитация от UKAS е изключително добра новина за нас и нашите клиенти, т.к. сега можем да издаваме акредитирани сертификати по този стандарт.”
Проектът за сертификационния одит ISO 20000 получи финансиране от Европейския фонд за регионално развитие чрез оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”.
1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас