Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ кариера
28 авг
2009
 
 

"Защо имаме нужда от лидери (а не просто от ръководители)"

В ежедневието си непрекъснато използваме определения като “тази фирма е лидер в своя бранш”, или “този човек е роден за лидер”. Лидерството обаче далеч не се асоциира само с понятието “най-добър” или “водач”. Напротив – качествата на лидера се свързват с виталност, доверие, харизма, влияние, съчувствие, комуникативност и най-важното – добрия личен пример, дисциплина и скромност. Какво точно включва понятието “лидер”, какви са разликите с мениджър, какви качества се изискват, за да се определи лидерът като успешен и защо лидерите могат да спасят бизнеса в условията на несигурност и рецесия – на тези въпроси отговарят експертите от специализирани фирми, които предлагат консултации и обучения по лидерски умения.

27703 прочитания
Страница 1 от 16

Лидерството е една от най-дискутираните теми в областта на управлението през последните 20 години, отбелязва Ирина Гроздева, инструктор по лидерска комуникация за изпълнителни директори в DreamersDo.
Глаголът „lead“ и съществителното „leadership“ произхождат от староанглийската дума lithan, която означава „да вървя”. Според речника Merriam Webster, лидерство означава „да напътствам по даден път, особено като вървя отпред”, тоест то често се свързва с това да „вървиш първи” и да повлияеш и с думите, и с действията си, т.е. да водиш с примера, обяснява Гроздева.
До момента в света не съществува общоприето определение за това що е то лидерство.
За да добием по-дълбоко разбиране е нужно да се направи и разграничение между „лидер” и „лидерство”. Позицията „лидер” е роля в дадена система – в отдел, компания, в дадена общност, в държавата или в света. Човек, заемащ формална позиция на лидер в една организация – примерно шеф на отдел, изпълнителен директор, президент – може да притежава или да не притежава лидерски умения и да е или да не е способен да води. Лидерът може и да е неформален. Това значи, че може да не заема конкретна ръководна позиция. Лидерството е свързано с уменията, способностите и степента на влияние на лидера. Влиянието не е с цел лична изгода или защото е „шеф” – лидерът влияе върху хората, като им отговаря на въпроси като: какъв е смисълът от съществуването на тази организация, каква е нейната цел, къде аз се вписвам в това, как ме ценят и оценяват, какво се очаква от мен, защо трябва да се ангажирам. Така те сами се ангажират към общата посока на компанията. Иначе казано, лидерът действа така, че хората работят не защото трябва, а защото искат. Лидерство могат да проявят и хора, които не са формални „лидери”.
“За мен лично ключово качество на лидера е автентичността – да знае кой е като човек и като професионалист. Това му дава почва под краката и корени и той остава стабилен, независимо в каква турбуленция попада бизнесът и как се променят конкретните цели”, твърди Гроздева.
Според Огнян Попов, управляващ партньор на LeadWay, лидерът е човек, който оказва влияние върху група хора или екип да впрегнат енергията си за постигане на определена цел. Всеки, който оказва влияние върху начина на мислене, действие и ценностната система на други хора, е лидер, твърди Попов. Според Ралица Иванова, управител на Рейвън Консултинг Груп, лидерът със своите идеи, виждания, начин на мислене и поведение и стратегически поглед в бъдещето създава ценности и увлича хората около себе си. Той също развива лидерските качества и талантите на тези хора. Помага им да израстват като личности. Лидерът е този човек в екипа, който успява да обедини силните страни на отделните хора и да ги мотивира да свършат работата, без да се натрапва.
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас