Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Малък и среден бизнес
19 авг
2009
 
 

Бизнес центрове и инкубатори с международно участие ще подпомогнат СМБ

Чрез подобни звена може да се увеличи притокът на преки чужди инвестиции и да се насърчи създаването на нови производства, смятат в Икономическия институт на БАН.

5351 прочитания
Страница 1 от 2

Правителството трябва да поощри създаването на международни бизнес центрове и инкубатори, чрез които на българския пазар да се привлекат допълнителни чуждестранни инвестиции и от по-малки европейски компании. Увеличеният по този начин приток на преки чужди инвестиции в страната ще намали безработицата и ще насърчи развитието на нови производства в изостаналите региони.
Препоръката е на н.с. І ст. д-р Николай Найденов от Икономическия институт на БАН. В свое изследване той анализира възможността бизнес инкубаторите с чуждо участие да се използват като инструмент за създаване на жизнеспособен сектор от малки и средни предприятия в България.
За да се осъществи идеята, според д-р Найденов, местните институции трябва да стимулират създаването на специализирани международни инкубатори, или вече съществуващите бизнес центрове у нас, трябва да привлекат за свои клиенти неголеми, но перспективни чуждестранни фирми. Основното е, те да се занимават с производствена дейност и то в отрасли, които са били характерни за съответните райони преди началото на прехода. Поради географската близост и членството на страната в ЕС, най-ефективно би било усилията да се насочат към компании от ЕС, твърди икономистът.
Като база за създаването на международните бизнес инкубатори могат да се използват стари сгради и съоръжения на неработещи вече промишлени предприятия в страната. Така учредителите им ще могат да предлагат на партньорите си производствени помещения. Самите сгради биха могли да се отдават дългосрочно под наем и дори да се продават, но на компании със сериозни намерения за установяване в съответния регион.
Важно е също така в инкубатора да се приемат не просто чуждестранни наематели на офис-помещения, а инвеститори с интерес и намерения да започнат производствена дейност в страната, изтъква научен сътрудник Николай Найденов. Това ще стимулира създаването на работни места за местното население и развитието на нови производства в малките градове и изостаналите селски райони на страната, смята той.
За да се улесни сътрудничеството с други предприятия, както и да се изгради местен капацитет за прилагане на нови технологии, потенциални участници в международните бизнес инкубатори са и български фирми, ориентирани към външните пазари и с възможности да произвеждат конкурентноспособни продукти, предлагат още от Икономическия институт на БАН. Според учените, състоянието и развитието на процеса по създаване на бизнес инкубатори в България до момента подсказва, че без подкрепата от чуждестранни проекти и програми, подобно начинание е обречено на неуспех.
Създаването на подобни организации по инициатива на представители на определен бизнес или регион в страната не е често срещана практика, смята д-р Найденов. Причината е, че голяма част от предприемачите в България не познават същността, предназначението и функциите на бизнес инкубатора.
1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас