“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »“ кариера
19 авг
2009
 
 

¬ече сте »“ без работа Ц а сега накъде?

Ўон ћаккаун от InfoWorld дава практични съвети за безработните.

10663 прочитани€
—траница 1 от 2

¬ момента на пазара на труда в глобален план има много безработни. ¬ъпросът е, как оттук-нататък останалите без работа ще използват ц€лото си налично свободно време, особено ако са били заети в »“ сектора?

“Ѕил съм безработен н€колко пъти в живота си, и винаги съм използвал това време, за да усъвършенствам умени€та си, пише Ўон ћаккаун в стати€та си за InfoWorld. – —амо защото не ходите в офиса всеки ден, това не означава, че тр€бва да преустановите вс€какви дейности. ≈дна от най-големите грешки, които хората прав€т, докато чакат следващото си зан€тие, е да сед€т и да не прав€т нищо. ѕосле, когато най-после бъдат поканени на важно интервю за технологична позици€, те тр€бва да се подготв€т в последни€ момент. “ака не се върши работа.

ѕравилни€т ход в такава ситуаци€ е да живеете в посто€нен режим на готовност. Ќе тр€бва да учите посто€нно, но определено тр€бва да отдел€те по два до три часа всеки ден. ўе бъдете изненадан колко гол€мо значение може да има да бъдете технически опитен и вещ, когато дойде време за интервюто.
≈то и предложението на Ўон ћаккаун за график за тричасови ежедневни обучени€.

1 час: ”чете основи на SQL.
ѕреговорете материала, който вече знаете, и затвърдете познани€та си по отделните теми. »зползвайте това време, за да запомните синтаксис, да практикувате приложени€, и да научите по-задълбочено принципите на темите, които вече знаете. “е са сърцевината на познани€та ви, така че третирайте ги като такива.

1 час: Ќаучавайте по нещо ново.
“ова е чудесно време, за да навлезете в дълбините на XML, SSIS, BI технологиите, Service Broker, и т.н. ћакар тези технологии да са безкрайно много, използвайте ги, за да ви помогнат да се приземите на ново работно м€сто. Ќе си губете времето в придобиване на Linux администраторски умени€, ако имате опит с Microsoft технологии и приложени€. ћожете обаче да инвестирате време в запознаване с HTML, .Net, или който и да е от другите технологии, с които ще се сблъскате като Microsoft специалист.

1 час: ѕриложете умени€та си в конкретен проект.
јко учите .Net, напишете .Net приложение, което да управл€ва покупките ви, вход€щата ви поща, TV програмите, приложно меню за семейството ви – н€ма значение какво. ѕрограмирайте нещо, от което наистина имате нужда, но се опитайте да съчетаете новите и старите си умени€ в малко практически опит. “ова не само ще ви държи заети, но и ще ви запази във форма.

Ќедейте да зазубр€те отговорите за интервютата си. ѕравете практически опити със свои при€тели или с членове на семейството, като отговар€те на трудни въпроси. ћожете да намерите списък с тежки въпроси за интервюта в ћрежата.
1 2
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас