Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ кариера
08 юли
2009
 
 

Най-добре платените жени в САЩ са фармацевтките

В класацията на най-високоплатените позиции за работа за жените в Северна Америка са медици, анализатори, CEO, адвокати, и др. Софтуерни инженери са чак на четвърто място, мениджъри на компютърни и информационни системи – на пета позиция, а чак десети се нареждат учените в сферата на компютърните науки и системните анализатори.

7777 прочитания
Страница 1 от 2

Жените достигат рекорден брой като част от работната сила в САЩ. За жени са около 60% от търсените позиции и заетите работни места през 2008 г. - последната година с налична статистика за Северна Америка. Това представлява 46,5 на сто от работната сила в Щатите. Над 1/3 от представителките на нежния пол работят на ръководни, професионални и свързани с тях занятия, което достига 51% от всички работещи в най-добре платените сектори.
Макар различията във възнагражденията за едни и същи професии между мъже и жени да продължават да съществуват, дамските заплати се заковават на около 80 на сто от тези на силния пол. Жените се ориентират към работни места, които им осигуряват най-доброто възнаграждение. Списъкът на най-високо платените длъжности при дамите, който представяме, е базиран на анализ на бюрото за заетост при жените за 2008 г. на щатското министерство на труда.
Необичайна е професията – победител в щатското класиране – фармацевтките оглавиха списъка със средно седмично възнаграждение от $1 647 или около $86 000 на година. В момента жените начисляват по-малко от половината от всички фармацевти в САЩ и си докарват около 85 на сто от своите колеги-мъже. Разликите в заплащането са малко по-малки, отколкото при медиците, при които дамите изкарват около 59% от възнагражденията на мъжете със същата професия. Не е за пренебрегване фактът, че фармацевтите изискват доста по-малко обучение, отколкото лекарите.
Жените лекари и хирурзи се нареждат чак на шеста позиция след фармацевтите в списъка, като припечелват средно $1 230 на седмица. Д-р Друсила Баркър, икономист и директор на изследванията на жените и половете в Университета на Южна Каролина, обяснява тази тенденция с широкия спектър от заплати в медицинската професия. Според специалистката, жените често влизат в семейната практика или други ниско-платени специалности, вместо да работят на над 80-часова работна седмица като хирурзи.
В длъжности като фармация и патология с чуждоезикови умения, има ясен и доста тесен диапазон на заплатите, а жените обикновено се справят с лесно управляеми работни графици, твърди Баркър.
Компютърните специалисти и системните анализатори – жени се нареждат едва на 10 позиция по ниво на възнагражденията, като печелят средно на седмица по $1 082 или около $56 000 на година. рВ близките няколко години телекомуникациите бяха сред най-популярните сектори от ИКТ индустрията, като доведоха до ситуация, в която компютърните науки станаха дори по-привлекателни за жените, търсещи високоплатена работа и гъвкавост.
Все пак, дамите преобладават над мъжете като брой при някои неочаквани високоплатени позиции като финансови мениджъри, счетоводители и одитори, и бюджетни анализатори. Жените – ръководители в сектора на човешките ресурси заемат осмото място в списъка със средноседмично възнаграждение от $1 137. Тук жените надхвърлят броя на мъжете в сектора два пъти.
1 2
Препоръчваме ви:
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас