Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
03 юли
2009
 
 

Panasonic вкара лазер при рециклирането на телевизори (+видео)

Нова система отделя 3 пъти по-бързо различните типове стъкла в старите ЕЛТ тръби на телевизорите

7129 прочитания
Panasonic разполага с ново оръжие в арсенала си от рециклиращи инструменти, което се справя с електронно-лъчевите тръби в старите телевизори. Става дума за мощен лазер, който може бързо да разхлаби тънкото стъкло и да осигури трикратно ускоряване на производствения процес.

Стъклото в ЕЛТ, използвано в старите телевизори, е направено обикновено от различни типове стъкло за предната част на екрана и в тръбата отзад. За ефективно рециклиране е необходимо те да бъдат срязани на две части, но това не е толкова лесно, колкото при рязане на стъкло за прозорец например. Предната и страничните стени на CRT обикновено са дебели около сантиметър и повече, така че срязването е доста сложна задача.
Досега Panasonic използваше гореща метална струна около края на тръбата, за да отслаби стъклото и екранът да може да бъде разделен на две, казва Казуки Томита, президент на Panasonic Eco Technology Center. Центърът PETEC се намира сред оризовите полета на Като, отдалечен град в Западна Япония, в който се рециклират телевизори, хладилници, климатици и перални машини от целия регион.
В рециклиращия център методът с горещата жица дава възможност за обработка на около 24 CRT модела на час. Ускоряването на този процес е било предизвикателство, тъй като металната жица се нуждае от известно време, за да достигне пак до необходимата температура и да нагрее достатъчно стъклото, така че лесно да бъде счупено. Затова Panasonic се обърнали към лазера.
При използването на новата система, която Panasonic демонстрира за пръв път на репортери на 2 юли, ЕЛТ се върти, така че мощен лазер достига едновременно до четирите края на тръбата, създавайки пречупващо усилие около целия екран. След това е необходим само рязък удар и тръбата се разделя на две части.
Новият метод помага еди оператор да обработва до 72 ЕЛТ за час - три пъти по-бързо от употребата на гореща тел. Има и други предимства. Компютърна система може да настрои лазера така, че да обработва ЕЛТ с размери между 14 и 36 инча, докато с предишния метод са били рециклирани само 5 размера, а пък срязването е изключително чисто, казва Томита.
Времеспестяващата технология е била внедрена, защото се очаква обемът на старите CRT базирани телевизори, изпращани за рециклиране, да се удвои. След увеличаването от 200 хиляди ТВ апарата през 2005 г. до почти 300 хиляди през миналата година, Panasonic очаква през 2011 през центъра PETEC да преминат поне 650 000 стари телевизора, тъй като преминаването към цифрова телевизия продължава. Япония ще спре аналоговото ТВ излъчване през юли 2011 г. и повечето потребители със сигурност ще изхвърлят старите си телевизори, купувайки си плоскоекранни цифрови модели.
Япония започна да изисква рециклиране за някои видове потребителска и домашна електроника през 2001 г., а наскоро разшири тази програма и включи плоскопанелни телевизори и сушилни. Фабриката PETEC в Като вече обработва известно количество плоски ТВ, като се очаква техният брой да нарасне, тъй като първото поколение от тези модели вече достигат края на жизнения си цикъл.

IDG News Service, Токио

ВИДЕО ТУК

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас