Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD |
21 юни
2009
 
 

IDC: Рецесията намали продажбите на системи за съхранение

Анализаторите отчетоха спадане на приходите и забавяне на заявките за капацитет през първото тримесечие

6512 прочитания
Страница 1 от 2

Трудните времена принудиха големите предприятия да запълват пролуките в своите архитектури за съхранение със системи, проектирани за малкия и средният бизнес. Това е една от причините приходите от корпоративни системи за съхранение да спаднат с 18,2% през първото тримесечие на годината, твърдят от IDC.
Намалението на приходите от първото тримесечие на миналата година е нещо повече от умерена статистика: търсенето на капацитет за съхранение се е увеличило с 14,8% за тримесечието, най-бавният темп от края на 2002, обяснява анализаторът от IDC Лиз Конър. Предприятията все още се нуждаят от по-голям капацитет, но не искат да плащат за него, казва Конър. За първите 3 месеца на 2009 г. са доставени 2146 петабайта капацитет.
IDC очаква низходящата тенденция да се запази и през следващото тримесечие, като възстановяването на пазара може да се случи в началото на 2010, казва Конър.
Приходите от всички външни системи за съхранение, включително директно свързани дискове (DAS), мрежови NAS продукти и SAN системи, са намалели с 13,6 на сто. Общият обем на корпоративните покупки на дисков капацитет за тримесечието са $5,6 млрд., като от тях делът на външните системи за съхранение е $4,2 млрд. Нито една от категориите обаче не включва дисковете в персоналните компютри и другите клиентски системи.
Два от наглед светлите лъчи в доклада всъщност подсказват мрачни тенденции. Продажбите на системи от нисък клас с цена под $15 000 на система са скочили с 9,9%. Голяма част от покупките с осъществени от големи предприятия, които „пазаруват" такива продукти, за да задоволят непосредствените си нужди от капацитет, вместо да инвестират в големи платформи, които евентуално са им по-потребни, казва Конър. Има ръст в размер на 14,5% и при системите с цена от $300 000 до $499 999. Все пак много от продадените системи в този ценови клас всъщност струват доста повече, но са оферирани с много голяма отстъпка, добавя Конър.
Продуктовата категория, която демонстрира изключителен успех за тримесечието, бяха iSCSI SAN платформите. Приходите от тях скочиха с 40,5% на годишна база. Корпорациите откриха, че iSCSI SAN решенията предоставят голяма част от възможностите на традиционните Fibre Channel мрежи за по-малко пари, смята Конър. Някои в момента инвестират в устройства за съхранение, което може да използва и iSCSI, и Fibre Channel, така че да могат да надграждат после. На iSCSI пазара за тримесечието води Dell с над 36% дял от приходите, следвана от EMC с малко под 16%, твърдят от IDC.
Независимо дали са купили системи от нисък клас или временно използват iSCSI, това не би трябвало да причини на предприятията главоболия с управлението, особено ако залагат на един доставчик, смята Конър. Някои „двойки" производители също показват добра съвместимост между техните системи.
Драстичното забавяне на пазара на системи за съхранение не е разместило подреждането на големите доставчици.
1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас