Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Малък и среден бизнес
09 юни
2009
 
 

¾ от малкия и средния бизнес у нас ползват аутсорсинг (някои дори не подозират)

¾ от малкия и средния бизнес у нас ползва някаква форма на аутсорсинг, показва собствено проучване на Стопанска академия “Д. А. Ценов” - Свищов. От тях 83% изразяват удовлетвореност от услугата, която ползват.

1955 прочитания
В същото време обаче 70% от фирмите нямат писмен договор за ползването на такава услуга. Тези фирми имат някакъв сътудник, който помага, извършва някакви дейности, но тази му работа е не добре регламентирана, обясни доц. Румен Върбанов - ръководител на катедра "Информатика" при СА "Д. А. Ценов" по време на форума "Изнасянето на ИТ услуги - възможности за бизнеса в условия на криза", организиран от ICT Media със съдействието на ISACA и партньорите Adecco, DGM, Kontrax, Lirex, Sofica, Telelink, както и Dicota, Nexcom, Ciela.

В същото време обаче проучването на академията недвусмислено показва, че повечето предприятия не са особено наясно с това какво е аутсорсинг, какви са ползите от него и защо може да бъде полезен. 86% от фирмите, анкетирани от ВУЗ-а, не познават всички разновидности и възможности на аутсорсинга. Някои от тях са възложили наа външен човек писането на софтуер или пък поддръжката на уебсайта на фирмата, но не си дават сметка, че и това е вид аутсорсинг.
Повечето ръководители на фирми изобщо не могат да отговорят за какво е полезно изнасянето на определени дейности. Налице са две крайнии виждания за същността на това явление. Едното от тях е, че аутсорсингът ще реши всички проблеми на възложителя почти без неговото участие и ангажимент. Другото разбиране е, че утсорсингът е евтино решение и затова е полезно за малкия бизнес.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас