Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
28 май
2009
 
 

200 млн. евро заеми чакат SMB сектора

Кредитен ресурс за близо 400 млн. лв. (200 млн. евро) на българския малък и среден бизнес ще осигурят подписаните на 27 май рамково и финансово споразумения за изпълнение на инициативата JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises Initiative) в България до 2015 г.

4895 прочитания
Страница 1 от 3

След като правителството предостави 500 млн. лв. за бизнеса чрез Българската банка за развитие, това на практика е втората най-важна антикризисна мярка, която ще осигури достъпни условия за кредитиране. Споразумението е резултат от сложни преговори, които българската страна води в продължение на почти две години.
Проведени са консултации с ръководството на Народното събрание, за да може споразумението да бъде ратифицирано до дни.
Инициативата JEREMIE е разработена съвместно от Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд. Целта й е да се финансират разходите за операции в подкрепа на инструменти за финансов инженеринг за фирми от SMB сектора. Създаването на специализирани финансови инструменти като гаранционни фондове, фондове за рисков капитал и фондове за микрофинансиране ще подпомогне достъпа на малки и средни предприятия до капитал за развитие при достъпни и благоприятни условия. Те ще бъдат особено полезни за групите предприятия, които имат затруднен достъп до традиционното банково финансиране - микропредприятия, стартиращи и иновативни фирми, предприятия с недостатъчна бизнес и/или кредитна история и такива без подходящо като размер и качество обезпечение.
“Подписването на това споразумение има знаков характер, тъй като то се прави в един изключително важен за България ден, в условията на финансова и икономическа криза, и е една от най-значимите антикризисни мерки. Важното е, че тази мярка не е само на българското правителство, това е съгласувана мярка на България и на Европейската комисия. Тя е особено важна и затова, че се прави спрямо най-нуждаещата се част от българския бизнес – малките и средни предприятия, които имат затруднен достъп до финансиране по различни причини. От тази гледна точка, JEREMIE е финансов инструмент, който досега в България като цяло е непознат, малко използван, и ще даде положителен ефект върху икономиката. Стигнахме до този резултат след дълги и сложни преговори с ЕИФ, на практика започнахме през септември 2006 г. Не винаги бяхме на едно и също мнение, но се радвам, че изгладихме различията с ЕИФ и смятам, че това, което подписахме, е добро и за двете страни. С практическата реализация на споразумението ще бъдат усвоени всички средства по приоритетна ос 3 на оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” за осигуряване на финансов ресурс за малки и средни предприятия, като това е 17% от общия ресурс по цялата програма”, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

На снимката: Ричард Пели - главен изпълнителен директор на ЕИФ и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, положиха подписите си под заемното споразумение за изпълнение на JEREMIE за 400 млн. евро.


НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас