Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
24 май
2009
 
 

Huawei влезе във Висшата лига на мрежовите компании

Китайският производител на телекомуникационно оборудване изскочи на трето място в света, предимно заради големи сделки в Китай.

5673 прочитания
Страница 1 от 2

Huawei Technologies стана третият най-голям доставчик на мобилна инфраструктура в света през първото тримесечие на годината, разширявайки ролята си при продажбите както в родния Китай, така и на чуждите пазари.
Големият производител успя да измести Alcatel-Lucent от третото място, оставайки зад лидерите Ericsson и Nokia Siemens Networks по отношение на световни приходи за тримесечието, показват данните на анализаторската компания Dell'Oro Group. Alcatel-Lucent е реализирала четвъртите по големина продажби за периода, следвана от Nortel Networks. В топ 3 Ericsson държи 33 на сто от пазара, Nokia Siemens има 20%, а Huawei - 15%. Година по-рано Huawei бе на четвърто място с 8 на сто от пазара.
Най-големият прогрес за тримесечието е постигнат благодарение на редица договори за изграждане на 3G мрежи в Китай, първите подобни сделки в азиатската страна. Най-мащабната от тях е с China Unicom за $5 млрд. за WCDMA базови станции. Huawei е взела най-голям пай от тази поръка - около 30%. Компанията обаче не разчита само на договори в Китай, нито на ниски цени, за да спечели срещу международните си конкуренти, твърди анализаторът от Dell'Oro Скот Сийглер.
Повечето продажби на Huawei за мобилна инфраструктура са в Европа, където компанията значително разшири бизнеса си през 2008 и спечели клиенти като Vodafone, Telecom Italia и Deutsche Telekom, допълва Сийглер. Компанията играе важна роля и в Латинска Америка, но няма значителни постижения в Северна Америка. „Имат добра технология и фантастични цени", казва Сийглер.
Според него конкурентите на китайския гигант е трябвало да направят редица промени, за да отговорят на предизвикателството. В Китай, както и в Индия, другият огромен бързо нарастващ пазар, Ericsson е успяла да постигне цените на Huawei благодарение на големите обеми. При някои от последните търгове за мрежи в Индия Ericsson е дала най-ниските оферти. Други западни производители също са започнали да постигат ценовите нива на Huawei, казва Сийглер.
Китай ще доминира при разходите за 3G мрежи през следващите няколко години, тъй като трите национални оператори планират да похарчат $60 млрд., тъй като правителството отлагаше с години издаването на 3G лицензи. Тези суми включват TD-SCDMA (Time-Division Synchronous CDMA), специфична за Китай технология, която Dell'Oro не следи, казва Сийглер. От началото на 2011 китайските оператори планират да започнат разгръщане на 4G мобилни мрежи за данни, като и трите оператора са поддръжници на LTE (Long-Term Evolution). В страната с най-голямо население в света проникването на мобилните телефони все още е под 50%, допълва Сийглер.
На практитка чуждестранните производители на оборудване не са били изключени от китайксите търгове, отбелязва анализаторът. Доскоро те са доминирали при доставките на инфраструктурно оборудване за националните телекоми. В момента Huawei и ZTE, другият голям китайски доставчик, набират скорост както у дома, така и в други страни.
С изключение на Индия и Китай, двата оазиса на клетъчния свят, производителите на оборудване не плуват в пари, твърди Сийглер.
„Конкуренцията наистина свали цените, казва той. - Dell'Oro прогнозира средногодишно нарастване на приходите едва с 1% за периода 2008 до 2013 г.
1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас