Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Тематично приложение
бр. 16, 2009

29 апр
2009
 
 

Кой какво доставя в “облака”

Все повече технологични компании предлагат “облачни” услуги. Всяка оферта обаче е различна. InfoWorld предоставя своебразен “пътеводител” на потребителя за предложенията на водещите световни компании в областта на споделените изчисления.

5518 прочитания

В края на 2008 г. все повече “бойци” набира растящата армия от доставчици на услуги за изчисления „в облака“, доказателство, че последният ИТ аутсорсинг модел е на път да се превърне в класическа революционна технология, която руши статуквото на досегашните модели.

С предоставянето на правото на операторите в центровете за данни да "публикуват" компютърни ресурси (сървъри, разпределено съхранение на данни и мрежова свързаност), облачният компютинг осигурява мащабируема услуга от типа “плащам-при-ползване”. Обикновено тя не изисква подписване на дългосрочни договори и е във вид на обикновено приложение, независимо от различните видове операционни системи. Подходът елиминира и нуждата от инсталация на хардуер или софтуер на място.

В момента доминирани от Amazon.com и няколко стартиращи компании, облачните изчисления все по-силно привличат интереса на индустриалните гиганти като Google, IBM, и AT&T. "Всеки ще се занимава с cloud компютинг през 2009 г.", предрича Ребека Уетърман, вицепрезидент на изследователските дейности в компанията за технологични проучвания Nucleus Research.

Въпреки това Джеймс Статен, анализатор “Инфраструктура и операции” във Forrester Research, предупреждава, че компаниите, които в бъдеще възприемат промяната, трябва да проучат внимателно пазара, която той описва едновременно като незрял и растящ. Статен отбелязва, че има големи разлики между предлагането и нивото на услуги, предоставяни от различните доставчици в “облака”.

За да помогне на компаниите да се ориентират в джунглата от оферти, InfoWorld представя набор от водещи доставчици в облака, които предлагат ресурси, надхвърлящи базисните услуги като SaaS (software as a service) приложения и уеб хостинг.

3Tera: виртуални сървъри за приложения

AppLogic на 3Tera е грид – машина, еволюирала във времето в напълно завършена клауд-компютинг среда. Компанията твърди, че предложението й е разработено с цел да даде възможност на центровете за обработка на данни да заменят скъпите и трудни за интеграция ИТ инфраструктури, каквито са защитните стени, маршрутизатори за разпределение на натоварването, сървъри и SAN мрежи, с виртуални приложения. Всяко приложение работи в своя собствена виртуална среда.

AppLogic обединява сървърите в мащабируема грид мрежа, управлявана като отделна система през браузър или сигурна “черупка”. Според 3Tera, центровете за данни могат динамично да добавят или изключват сървъри, да наблюдават хардуера, да управляват потребителски документи, да рестартират сървърите, да инсталират софтуер, да изграждат виртуални приложения, да правят архив на системата, за възстановяват данни, да проверяват логове и да изпълняват всякакви други дейности, свързани с управлението от една–единствена точка за контрол, като през цялото време системата не спира да функционира.

Amazon.com: Базисни ИТ ресурси “когато-са-ви-нужни”

Amazon е сред първите поддръжници и доставчици на „облачни“ изчислителни услуги и в момента компанията има един от най-богатите и дълги списъци от предложения. Ключовото “облачно” предложение на Amazon – “Elastic Compute Cloud (EC2)”, осигурява виртуализирана облачна инфраструктура, изградена, за да предоставя мащабируеми решения за изчисления, съхранение на данни и комуникации.

Арсеналът на Amazon в сферата на облачния компютинг включва също “Simple Storage Service (S3)” – устойчива система за съхранение, както и “Simple Database (SimpleDB)”, която осигурява отдалечен достъп до бази данни, а също “Simple Queuing Service (SQS)” - услугата “message queue” (опашка за съобщения), представляваща агент за свързване на разпределени приложения, създадени от EC2, S3 и SimpleDB combo. “Message queue” осигурява асинхронен комуникационен протокол, т.е. не е необходимо получателят и изпращачът на съобщението да си взаимодействат с “message queue” в един и същи момент. Съобщението се пази „в опашката“, докато получателят не го изтегли от нея.

AT&T: скалируем хостинг в управляема мрежа

AT&T Synaptic Hosting цели да даде на центровете за данни възможност за еластично управляване на приложения, на изчислителни ресурси на сървърите, както и на съхранените данни. Целта е всички тези ресурси да се надграждат (добавят или отстраняват) при нужда. Хостваната платформа осигурява динамични функционалности за сигурност и съхранение на данни, както и уеб портал за управление на капацитета, за извършване на поддръжка и за цялостен мониторинг на услугите и производителността на мрежата.

AT&T предлага хостинг услуги, но не и мащабируеми такива при възникнала необходимост от допълнения. Ресурсите и услугите на AT&T се управляват в собствената й мрежа, а не през центровете за данни, свързани чрез публичния Интернет, което според компанията осигурява по-голяма сигурност на сървърните нива.

Google: Ресурси за малки бизнеси и разработчици

Google вече предлага няколко „облачно“ базирани услуги, каквито са електронната поща и съхранение на данни, за масовия потребител. Друг пример за реално приложение е Google App Engine – платформа, предоставяща на индивидуалните потребители възможност да изграждат и хостват уеб приложения в рамките на Google-ската инфраструктура. Следващата логическа стъпка на Интернет гиганта по посока предоставяне на огромните му инфраструктурни ресурси, ще бъде преместването към корпоративния „cloud“ пазар.

"Няма толкова голяма разлика между облака за корпоративни клиенти и този за крайните потребители", твърди главният изпълнителен директор на Google Ерик Шмид. В рамките на около година, Google и IBM планират да пуснат световна мрежа от сървъри за облачна изчислителна инфраструктура. „Облакът“ IBM-Google работи с Linux базирани машини, използвайки Xen виртуализация и Apache Hadoop, реализация с отворен код на Google File System. Обслужването е автоматично, осигурено безвъзмездно от IBM чрез нейния Tivoli Provisioning Manager.

IBM: Платформа за вашия "вътрешен" облак

Отделно от съвместното начинание с Google, IBM се фокусира с „облачната“ стратегия за "Blue Cloud" (Синият облак), поредица от “облачни” предложения, които трябва да позволят изпълнението на изчислителните процеси чрез разпределени, глобално достъпни “банки” от ресурси вместо през локалните машини или фермите от сървъри за отдалечен достъп.

Изграден посредством инициативи на IBM, свързани с високопроизводителни изчисления, “Синият облак” цели да предостави на центровете за обработка на данни възможност да изградят своя собствена архитектура за облачни изчисления, която да се справя с огромното количество енергия, изисквана за обработка и работа с видео, социални мрежи, и други Web 2.0 технологии.

Първоначално Blue Cloud технологията трябва да се въведе вътрешно във всяка организация, най-вече като фундамент за създаването на "вътрешен" облак. Blue Cloud платформата, работеща върху IBM BladeCenters с Power и x86 процесори и Tivoli софтуер за управление на обслужването, динамично доставя и разпределя ресурси, съобразено с работното натоварване, което е различно за всяко приложение. “Синият облак” е приет като по-разпределена изчислителна архитектура, отколкото типичната за повечето корпоративни центрове за данни. Базирана е на Hadoop. С времето IBM очаква да предложи Blue Cloud ресурси по заявка, каквито са услугите, предоставяни от Amazon.com и AT&T. IBM доставя и хостинг услуги за SaaS доставчици, включително SAP и SucecssFactors.

Sun Microsystems: грид по заявка, а може би нещо повече

Със своята мантра в стил "мрежата е компютърът", Sun осигури вдъхновение за развитието на облачния компютинг. Със своята Sun Grid Engine компанията бе сред първите „облачни“ предложения по заявка. Решението осигуряваше достъп до ресурси за изчислителни операции и съхранение на данни, оптимизирани за приложения с паралелна обработка на данни.

Компанията създаде и изследователско обединение, наречено "Project Caroline", което имаше за цел да осигурява конфигурируем пул от виртуални ресурси за изчислителни дейности, съхранение на данни и изграждане на мрежи за малки и средни SaaS доставчици, така че да им спести изграждането на техни собствени инфраструктури. Sun имаше и планове да превърне Project Caroline в процъфтяващ бизнес.

Terremark Worldwide: Пул от ресурси за сървъри по заявка

Terremark Enterprise Cloud е разработен с идеята да осигури на центровете за данни Интернет оптимизирана изчислителна инфраструктура. Клиентите на Enterprise Cloud купуват специализиран пул от ресурси за обработка, памет, съхранение на данни, и изграждане на мрежи, от които те могат да ползват сървъри по заявка. Уеб портал позволява на сървъра да бъде динамично захранван от предварително разпределен пул от специализирани компютърни ресурси. Terremark обещава неговите сървъри в облака да се държат точно като техните физически първообрази и да позволяват на приложенията да се задействат без модификация.

XCalibreCommunications: Самостоятелно поддържани виртуални сървъри

Описван от някои наблюдатели като най-добрият европейски отговор на EC2 на Amazon, базираният в Шотландия FlexiScale на XCalibre осигурява самостоятелна поддръжка на виртуални специализирани сървъри чрез контролния панел или API. Надеждното съхранение е изградено върху изцяло виртуализирана основа от висококласни SAN/NAS инфраструктури.

 

EMC2 Atmos: богата платформа за доставчици на клауд-услуги

EMC Atmos предлага широк набор от подобрени функционалности за клауд-базирани доставчици на услуги. Сред отличителните характеристики на платформата са мащабна скалируемост, базирано на политики управление на информацията, обектни метаданни, аll-in-one услуги за данни, избор на механизми за достъп, автоматизирано управление на системите, унифицирано адресно пространство и IBrowser-базирани административни инструменти.

EMC Atmos позволява на потребителя да се фокусира на бизнеса си, вместо да се занимава с управление и разпределение на информацията. В този смисъл, платформата осигурява уникална свобода за изграждане на облаци от информация, служеща за различни цели. Към допълнителните функционалности се включват и богати интернет приложения, достъп до разнообразни доставчици на онлайн услуги, създаване на цифрова медия и гаранция за разпространение, услуги по поддръжка за хардуер и софтуер.

Mozy Pro - решения за лесен онлайн бекъп

MozyPro предлага сигурен автоматичен отдалечен (offsite) бекъп за настолни и преносими компютри и Microsoft Windows сървъри. Това е идеалното решение за корпоративни среди и такива, предвиждащи отдалечен достъп. MozyPro може да се конфигурира, активира, и управлява централизирано чрез уеб-базирана административна конзола, която позволява системите да се активират на вендорските SaaS сървъри, обслужвайки множество клиентски организации, и която е достъпна от всяка точка по света. Този нискобюджетен софтуер се ползва под формата на месечна абонаментна услуга, не изисква покупката на специален хардуер и може да се управлява с минимум ИТ ресурси.

vCloud

Като лидер във виртуализацията, VMware наскоро стартира своята vCloud инициатива. VMware vCloud залага на три уникални характеристики за клауд компютинг, предназначени за обслужване нуждите на бизнеса от производителност и надеждност.

Избор - VMware си партнира със стотици хостинг и клауд компютинг вендори, за да осигури работата на единна VMware платформа. Това дава на потребителите избор къде да внедрят и ползват приложенията и позволява лесен преход от един към друг доставчик.

Мобилност и технологии - с водещите технологични подобрения, като VMware VMotion, VMware Storage VMotion, VMware Distributed Resource Scheduler, и VMware vCenter Server, потребителите могат да мигрират VM-решения и базираните в тях данни без да прекъсват работните процеси.

Поддръжка на приложения – с около 1000 създадени, валидирани и позиционирани на пазара приложения в рамките на обща концепция - Virtual Appliance Marketplace, потребителите лесно могат да активират и ползват приложения в средата на облака или предварително подбрана от тях среда. Най-важното е, че приложенията, които използва клиентът в своя бизнес, ще работят по същия начин и в облака, без нужда от разкодирането им или от изграждането им наново върху единствено работеща в клауд-среда платформа, с което се спестяват време и ценни ресурси.

 

Каре

Задават се и CAD „като услуга“

Почти всеки вече има електронна поща, която да се ползва през уеб интерфейс, като например gmail или abv.bg, а мнозина ползват и електронно банкиране. Щом това е възможно, защо да няма и проектиране през уеб-интерфейс?

Вече се задава и CAD под формата на онлайн услуга, обяви Джон Хирщик, основател и дългогодишен CEO на корпорацията DS SolidWorks (до 2001 година), по време на SolidWorks World 2009 в Орландо, Флорида.

Първите крачки в тази посока вече са факт: labs.SolidWorks.com. Там може да се работи с лекота, без нужда от инсталиране на софтуер, без поддръжка, без ъпдейти. „PDM се случва автоматично в тази среда“, заяви Хирщик. Тези CAD онлайн среди не след дълго ще могат да се използват от всякакви устройства, не само настолни работни станции - мобилни компютри, мобилни телефони дори. И не е ли прекрасно, реторично попита Хирщик, че ще има милиони процесори – огромна изчислителна мощ, която ще е на разположение на специалистите, за да проектират своите модели и да материализират своите идеи?

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас