Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Тематично приложение
бр. 16, 2009

29 апр
2009
 
 

Частните облаци – да опознаем буреносните им аспекти

6570 прочитания

Какво значи „частни облаци“?

Днес всички в ИТ индустрията говорят за облачен компютинг и фактът, че четете това, означава, че най-вероятно добре знаете какво представляват тези „споделени изчисления“. Знаете какво е gmail, abv.bg, salesforce.com, чували сте за „облачния компютинг“ на Amazon, Google и IBM. Може би дори смятате, че бъдещето на технологиите наистина е „ облакът“.

Нека направим една нетехнологична аналогия. Ви спокойно можете да кръстосвате града, страната и света с кола, която сте взели под наем – и мнозина правят това. Но въпреки всичко обаче хората предпочитат да имат своя собствена кола, вместо да ползват такава под наем.И това е така, въпреки че за колата под наем се грижат други хора и те поемат задачите по нейната поддръжка. Автомобилите под наем не са заменили – и няма скоро да заменят – личните автомобили поради множество причини. Е, и с „облака“ е така – големите „облачни“ услуги няма да ни подтикнат да ползваме всичко „под наем“. Ще има и „частни облаци“.

Ограниченията на класическия облак

Ползите от традиционния облак обичайно са съсредоточени около цената. Което е нормално. Големите доставчици предлагат услуга, която има изключително ниски оперативни разходи. Реализират се огромни икономии от мащаба. Крайните потребители печелят от това – стойността на компютърните ресурси за тях е ниска, получават желаната услуга веднага. Което е още по-хубаво – потребителите плащат за използваните ресурси на принципа на комуналните услуги – според потреблението. Какво по-хубаво от това – плащаш само за това, което консумираш, и нищо повече. Този подход е щадящ не само за ИКТ бюджетите на предприятията, но и за околната среда – по-малко сървъри се споделят от повече потребители. А най-големите спестявания идват от автоматизираното управление на енергоконсумацията – сървърите могат да се гасят, когато бездействат.

Едновременно с всичко това има и някои притеснителни моменти, които като същински облак в небето хвърлят сянка върху слънчевите изгледи пред облачния компютинг. Начело на парада от съображения е сигурността.

Сигурността е топ-въпрос, когато става дума за публични „облаци“. Дали ще ви се стори добре да държите критична финансова информация за предприятието, хостната във външен „облак“, ако условията на доставчика гласят нещо от типа на „ако някой повдигне съдебно обвинение срещу нас, ние ще му предадем с готовност всичките данни, без да питаме и без да се борим за тяхното запазване в тайна – и вие не можете да направите нищо по този въпрос, защото използвайки нашата услуга, вие имплицитно сте дали съгласието си да направим всичко това като начин да се защитим“. Е, как звучи? Вероятността нещо подобно да се случи не е никак нищожна. Още повече в различните страни правото е различно и нормите в други страни могат наистина да принудят един доставчик да разкрие данните на клиент пред трети страни.

Следващ по ред е въпросът за достъпността и надеждността. Дори и Amazon не може да гарантира 100% наличност на услугата по всяко време. Тяхното виждане по въпроса е такова – те правят най-доброто, на което са способни, но ако центровете им за данни бъдат ударени от гръм, или станат обект на зла DDoS атака – клиентът получава само „съжалявам“ и това е. И нима можем да искаме повече от това? Спорно е.

Не по-малко сериозен аргумент е заплахата от обвързване с един-единствен доставчик. „Връзването“ за един доставчик може да бъде много фрустриращо ограничение. Това засяга по-малко услугите от типа „инфраструктура като услуга“ и нейните разновидности, но много повече касае случаите на “платформа като услуга” и най-вече “софтуер като услуга“. Именно там обвързването с един доставчик може да бъде сериозен проблем. Софтуерната съвместимост е ограничена, всеки разработчик има собствена логика, собствена архитектура.

Накратко казано, ако ресурсите ви ще се намират извън предела на четирите стени на фирмата, има някои нови грижи, които не са никак мънички и които ви чакат.

Облак между четирите стени

Да, облачният компютинг вече се развива бързо и се е превърнал в една малко или много значителна част от ежедневието ни. Важните неща в тази концепция могат да се сведат до два ключови компонента: архитектура на облачния компютинг плюс доставчици на услугите, които отговарят за предоставянето на тази архитектура по начин, подобен на комуналните услуги. В ядрото на понятието „облачен компютинг“ де факто стои представата за архитектурата на системите, чрез които данните се достъпват, съхраняват и обработват. В този смисъл облачният компютинг е просто един начин ИТ да бъдат много по-ефективни и ефикасни.

Всичко това, в съчетание със съображенията по-горе, води до зараждането на една нова разновидност на облачния компютинг, която е може би най-практична и разумна: облачните изчисления не трябва на всяка цена да са изнесени към външни доставчици.

Какво би станало, ако можете да конструирате сами свой облак, който да е затворен между четирите стени на предприятието и по този начин да максимизирате ползите от концепцията, без да се налага да бъдете ограничени от условностите на работата с външен доставчик? За много от предприятията това би било идеалната версия на облачния компютинг. Вътрешните облаци се радват на тези няколко предимства: надскачат ограниченията на външния доставчик и в същото време подобряват възможностите на ИТ инфраструктурата.

Звучи леко егоистично. Но факт е, че сега е моментът предприятията да се възползват от архитектурата в „облачен“ стил, за да извлекат максимална полза за себе си. Тези, които сега започнат да проектират и градят своя собствен облак, навярно ще оберат „каймака“ на две реалности – и може би ще скочат направо в бъдещето.

И така, да си представим облачна архитектура под собствения покрив. Как ще изглежда този облак? Ако се изгради правилно, частният облак носи няколко предимства:

  • запазва съществуващия контрол над системите и респективно нивото на сигурността,
  • запазва специфичните бизнес процеси и работни потоци – онзи уникален начин, по който потребителите сплитат връзките между приложенията си, за да могат да осигурят бизнес-стойност на потребителите си - и това също остава под контрол,
  • данните никога не напускат сградата,
  • регулаторната съвместимост е налице, правилата се спазват и ще бъдат поддържани.

На всичкото отгоре всички ИТ системи се управляват динамично според собствените нужди. Разбира се, последното изисква известно усърдие и здрава работа, но резултатът си струва – ресурсите на собствения център за данни формират пул, който позволява лесното заделяне на нужните ресурси там, където е нужно, според текущите потребности, в съответствие с вътрешните политики.

За тези, които избират мъдро, обвързването с един доставчик никога няма да бъде проблем. Вместо това предприятието, имайки собствен облак, може да работи с партньори и контрагенти, запазвайки независимостта си. А пък външните доставчици на облачни услуги – е, те могат да бъдат включени също в стратегията, като техните облачни предложения с по-общ характер могат да допълват картината отлично.

Не на последно място, за корпоративните ИТ отдели това означава няколко нови възможности. Ако проследяването на консумацията на ИТ ресурси и измерването им имат значение, то с вътрешния облак това става още по-конкретна задача. Имайки вътрешен облак, ИТ отделите могат да кажат с точност кои отдели, процеси и задачи какви ресурси консумират. Това ще спомогне за по-доброто управление на разходите.

Времето се заоблачава

Доколко тези прогнози са верни – времето ще покаже, разбира се. Каквото и да стане обаче, облачният компютинг драстично ще промени ИТ пейзажа в организациите в идните няколко години. В интерес на корпорациите сега е да направят всичко възможно да изпробват своите възможности с „частния облак“. Ранната работа в тази сфера не само ще им позволи да натрупат опит, но и ще им даде възможност да си изяснят някои от по-„буреносните“ аспекти на облаците.

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас