Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ кариера
29 мар
2009
 
 

Уволненията в IBM доведоха до враждебни реакции

3972 прочитания
Страница 1 от 2

Новината, че IBM ще съкрати 5000 работни места в Северна Америка и евентуално ще отвори повече позиции в чужбина предизвика „лоши чувства" по отношение на Синия гигант, тъй като икономиката продължава „да линее".
ИТ професионалистите и други онлайн критици коментират плановете на IBM (първо обявено във вестник Wall Street Journal) да намалят персонала в своето поделение Global Business Services и възможното пренасочване на работните места към евтините офшорни географски региони, независимо от практиката, част от дългосрочната стратегия на Голямата синя.
IBM публично обяви, че смята да разрасне глобалното си присъствие и да привлече местни ресурси и таланти, изнасяйки работни места в чужбина за години напред. Тази седмица обаче новините, че IBM ще премахне работни места в САЩ по време на рецесия отприщи негативни реакции към това, което някои индустриални наблюдатели наричат солидна бизнес стратегия.
„Наистина, IBM аутсорсва от години. Времената обаче се промениха и ако не обърнете внимание на това, може да пострадате. Това е сред периодите, когато се режат бонуси и работни места, а това е много чувствителна област", казва един от блогърите.
IBM, чието аутсорсинг поделение Global Technology/Business Services прави $59 млрд., донесе солидна печалба през 2008. IBM докладва приходи в размер на $103,6 млрд. за 2008 г., с 5% повече спрямо постигнатите през 2007 г. $98,8 млрд. Печалбата за годината, приключваща на 31 декември бе $12,3 млрд. при $10,4 млрд. преди година, или скок с 18%.
„IBM просто прави това, което би трябвало, грижейки се печелившия си бизнес. Забележително е, че тези оплаквания не се чуват когато икономиката е добре, само като тръгне на зле, казва един от анализаторите. - Приниципите на капитализма и свободния пазар са едни и същи по всяко време, дори сега."
Някои добавят, че и други аутсорсинг фирми извършват подобни свивания на персонала, например EDS, която бе купена от HP. „EDS прави същите неща, уволнява десетки хиляди хора и откривайки места в Бразилия и Индия. „Каква е тази голяма сделка? HP/EDS вече съкратиха 25 000 щатски служители и ги замениха с офшорни работници." Все пак броят на закритите позиции в Северна Америка е относително малък на фона на персонала на IBM по света и едва ли ще бъде заменен в съотношение 1:1, казват анализаторите. „Сравнително малък дял от хората, които се занимават с услуги, ще бъде съкратен", казва Бен Принг, вицепрезидент в Gartner.
Други обаче са на мнение, че при желание за потенциални сливания IBM не трябва да реже още от работната си сила. „Ако IBM има пари кеш да купи Sun, те със сигурност не трябва да уволняват хора", казва един от блогърите.
Един от коментарите дори гласи: „Аз бях един от служителите в IBM, който бе съкратен. Сега разбирам, че моята работа ще се извършва от някой в Бразилия. И ще става все по-лошо. Скоро в САЩ няма да останат много технологични позиции", казва читателят.
1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас