Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
26 яну
2009
 
 

КЗП забрани нелоялна търговска практика на "Германос"

Телекомът е санкциониран с 15 000 лв. за публикуването на заблуждаваща реклама на сайта си.

4108 прочитания
Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров нареди със своя заповед на "Германос" да прекрати предоставянето на заблуждаваща информация за характеристиките на стоките, които предлага в търговските си обекти.
Търговецът е публикувал на Интернет-страницата си рекламно съобщение, с което предлага за продажба преносим компютър с определени параметри, които не отговарят на реалните за посочения модел, наличен в магазина. Това са констатирали инспекторите на контролния орган при посещение на един от обектите на веригата. Разминаването в информацията е по отношение на RAM паметта. В офертата на web страницата на фирмата е посочено, че тя е 2 GB, а се оказва, че всъщност е наполовина по-малко – 1 GB.
Проверката на КЗП е по повод постъпила жалба на потребител. Гражданинът се е повлиял от оферта, която му е била предоставена при неговото посещение в магазин на "Германос". В нея е било записано, че компютърът е с RAM памет 2 GB, но когато човекът е започнал да го ползва, установил, че реално разполага с 1 GB памет. След като клиентът предявил рекламация, търговецът надградил лаптопа с още 1 GB и така привел стоката в съответствие с договореното.
Решението на Комисията за защита на потребителите е, че с поведението си "Германос" уврежда икономическите интереси на потребителите, като използва нелоялна търговска практика за стимулиране на продажбите си. На фирмата е наложена глоба, съгласно разпоредбите на Закона за защита на потребителите, която за това административно нарушение е в размер до 15 000 лв.
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас