Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
23 яну
2009
 
 

МС прие промени в ЗОП, свързани с предварителния контрол над поръчки, финансирани с европари

За доставки и услуги предварителен контрол ще се осъществява, когато стойността им е над 1 млн. лв. при условие, че през последните 2 години възложителят е бил санкциониран за нарушения при възлагане на обществени поръчки.

19640 прочитания
Оптимизиране и прецизиране на условията, при които ще се осъществява предварителен контрол от управляващите органи, отговорни за усвояване на средствата от европейските фондове и Агенцията по обществени поръчки.
Това предвижда одобреният на 22 януари от Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки (ЗИДЗОП).
Контролът ще се прилага за всички процедури в строителството, който са на стойност равна или по-висока от посочената в регламент на Европейската комисия (чл. 45а, ал. 1 от ЗОП). За доставки и услуги предварителен контрол ще се осъществява, когато стойността им е над 1 млн. лв. при условие, че през последните 2 години възложителят е бил санкциониран за нарушения при възлагане на обществени поръчки.
Посредством предлаганите промени се създават предпоставки за ефективно и координирано провеждане на предварителен контрол, обхващащ всички етапи от процедурите за обществени поръчки, преди избирането на изпълнители.
По този начин се осигуряват гаранции за максимална законосъобразност при изпълнението на проекти финансирани със средства от европейските фондове, което ще доведе до подобряване усвояването на тези средства.
Целта на предварителния контрол е създаването на предпоставки за законосъобразно възлагане на обществени поръчки при спазване на правилата за отпускане на средства и в съответствие с условията, при които е одобрен проектът от управляващия орган на съответната оперативна програма.
Предвидено е предварителният контрол да се прилага върху процедури, които се провеждат в изпълнение на проекти, одобрени след 01.01.2009 г.
Предстои разглеждането на ЗИДЗОП в Народното събрание и приемането на проекта от народните представители.
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас