Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Тематично приложение
бр. 38, 2008

17 окт
2008
 
 

Технологиите за тийнейджъри: как се привличат средношколци към бъдещите хай-тек позиции

3765 прочитания

Подобно на битката за ИТ талантите в България, в САЩ се вихри бясна борба за привличане на младите кадри от университетите към бизнеса. В тази яростна надпревара Обществото по информационен мениджмънт SIM е предприело новаторски подход към ангажирането на американската младеж към потенциалните ИТ кариери: в партньорство с библиотеките и други подобни организации SIM създава технологични лагери за тийнейджъри.

Първият подобен летен лагер, създаден от SIM, е организиран преди близо 4 години заедно с обществената библиотека в Мемфис. Традиционно технологичните кампуси траят по един уикенд – събота и неделя – и се прицелват в младежите във възрастовата група 12-15 г. Те дават щанд на децата да научат за „големите, лъскави обекти“ - такива като iPhone устройствата, цифровите камери и ред други хубави джаджи. Сесията с джаджите се провежда от служители на фирми-членове на SIM от Мемфис. Целта е да се привлече вниманието на младежите, като същевременно биват научавани как технологията може да се прилага в работна среда. Например, един инструктор демонстрира как таблет PC могат да се използват в болниците, и – според Терис Томас от обществената библиотека в Мемфис – това е удивило голяма част от децата.

От високотехнологичните джаджи полза имат и самите служители на библиотеката, които научават за най-новите технологии, появяващи се на бял свеят, и получават тренинг за устройствата, използвани в кампуса.

Лагерите в Мемфис привличат по 12 до 18 тийнейджъри на сесия. От кандидатите се изисква да получат писмо-референция от учителя си и да напишат кратко есе,с което да опишат интереса си към програмата.

Първата сесия била толкова нашумяла, че доста деца се опитали да се промъкнат нелегално в лагера през първите две години от програмата.

Според представители на SIM в Мемфис и на обществената библиотека в Мемфис, една от причините за успеха е това, че библиотеката има богат опит в работата с младежите в тийн-възраст и е реализирала доста успешни програми с тях.

След успешния старт в Мемфис други клонове на SIM в други градове проявяват интерес към инициативата. Така например във Филаделфия са започнали аналогична програма, работейки първо с училища, а впоследствие и с някои местни неправителствени организации. Самата организация SIM вече е разработила софтуерен „темплейт“, базиран на проекта в Мемфис, който може да се използва от останалите поделения на SIM за разработване на собствени програми а технологични лагери.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас