Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Комуникации
15 сеп
2008
 
 

Готвят безжичен 1 Gbps стандарт

Работната група на IEEE, която приключва крайния вариант на стандарта за 100Mbps безжични мрежи 802.11n, стартира нов проект за 1Gbps WLAN.

4790 прочитания
Страница 1 от 2

През миналата година членовете на групата Very High Throughput (VHT) започна да проучва промени във WLAN стандарта 802.11 WLAN, с чиято помощ да се осигури гигабитов капацитет. Групата търси начин да осъществи това в два честотни диапазона - високочестотния 60GHz за относително къси дистанции и под-6GHz за обхвати, подобни на сегашните WLAN мрежи в 5GHz обхват - 802.11a и 11n.
На последната среща на Хаваите изследователската група е оформила предложението, с което се иска създаването на нова, все още неназована специална група, която да се заеме с разработката на стандарта. Това предложение трябва да бъде прието от 802.11 Working Group, която „надзирава" целия WLAN стандарт.
"Основната идея е, че „максималният задължителен режим" на единична връзка ще бъде поне 500Mbps, заяви Тушар Морти, директор на отдела за системна архитектура в производителя на чипове Broadcom. - Следващото изискване е, устройството за достъп, което поддържа VHT, да бъде способно да поддържа многобройни връзки, чийто обединен капацитет да надхвърля 1Gbps."
В момента WLAN продуктите, базирани на проекто стандарта 2 802.11n, осигуряват обикновено пропусквателна способност от 130 до 150 Mbps, понякога и до 170Mbps.
„Мисля, че до 2 г. ще имаме VHT стандарт, а WLAN продукти, предлагащи над 1 Gbps ще има след 3 години", твърди Крег Матиас, консултант в компанията Farpoint Group.
Тази прогноза може би е твърде оптимистична. Една от версиите в предложението на IEEE предполага завършване на стандарта към 2012 или 2013 г. Но много от големите играчи вземат активно участие в групата за проучвания: Atheros, Broadcom, Intel, Marvell, Motorola и Nortel.
Според предложението, VHT "ще позволи на корпоративните и домашни потребители да получат роуминг от клетки с висока пропусквателна способност към WAN мрежи, при това абсолютно прозрачно и запазвайки пълна поддръжка върху сигурността, управлението, диагностиката и опорната инфраструктура." VHT ще бъде обратно съвместима с всички съществуващи и сега развиващи се 802.11 стандарти като 11i за сигурността и 11s за клетъчните (mesh) мрежи.
И в момента съществуват гигабитови безжични Ethernet радиовръзки, например от доставчици като BridgeWave и DragonWave. Те се ползват основно за свързвания точка-точка на разстояния няколко мили и за обслужване на трафика от/към клетъчните базови станции на мобилните оператори. Но те не се ползват за изграждане на безжични LAN.
Безжичните линии с голям капацитет в обхвата 60GHz предизвикаха голям интерес на последното изложение CES в Лас Вегас. Някои от тях бяха базирани на мултигигабитовия безжичен чип на SiBeam, който изпраща до 4Gbps на разстояние до 30 стъпки (около 9 метра).
Групата VHT обсъжда два честотни диапазона, всеки от които ще бъде за различни цели. Това би заинтересувало „наблюдаващите" процеса компании като Proxim Wireless. "В момента не сме сигурни дали 60 Ghz обхват ще осигури достатъчен обхват за поддръжка на корпоративни WLAN, но си струва този въпрос да се проучи, казва Ажит Джа, WLAN продуктов мениджър в Proxim Wireless. - 6 Ghz обхват също е ценен, тъй като би осигурил важното предимство за обратна съвместимост със съществуващите 802.11 a/b/g/n WLAN мрежи.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас