Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
09 сеп
2008
 
 

България става регионален център за суперкомпютърни изследвания

Супермашината на IBM Blue Gene/P предоставя 23,42 TFLOPS изчислителна мощност, която ще се ползва от специалисти и учени от ДАИТС, БАН, СУ, ТУ София и Медицинска академия.

7305 прочитания
Страница 1 от 2

Linux базираната суперкомпютърна система на IBM, разчитаща на 8192 микропроцесора за постигане на производителност от 23,42 трилиона операции в секунда (TFLOPS), е основата на новия Национален суперкомпютърен център, открит официално на 9 септември от министър-председателят Сергей Станишев. Центърът се намира в сградата на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) и ще помогне на България да осъществи редица научни изследвания и да ускори напредъка на страната чрез изграждане на икономика, базирана на знанието. „Друг такъв център няма в Югоизточна Европа, което осигурява конкурентно предимство на България. Освен това сме постигнали договореност с ЕС сега създаденият център да се превърне в регионален Център за суперкомпютърни изчисления.
Машината IBM Blue Gene/P е сред стоте най-мощни суперкомпютри в света. Тя ще се използва за научни изследвания в областта на медицината, за ускорено откриване на лекарства, финансово моделиране, в сферата на образованието, както и за изследване на сеизмичната устойчивост на сгради и рискът за населението при бедствия, заяви премиерът. Центърът в ДАИТС ще се ползва съвместно от консорциум, включващ Софийският университет, ТУ - София, Медицинска академия и БАН, а мощността му може да бъде от полза и за частни български фирми, допълни той.
От своя страна, Пламен Вачков, председател на ДАИТС, каза, че изчислителна мощност на суперкомпютърния център ще се ползва от организации като БАН, Министерството на финансите и различни български университети за комплексни научни изследвания. Министерството на финансите и Националният център по геномика и протеомика на човека например ще разчитат на Blue Gene/P в рамките на сътрудничеството си с изследователската лаборатория на IBM в Цюрих при проекти от областта на финансовото моделиране, геномните изследвания и създаването на лекарства (моделиране на протеин лекарствените взаимодействия и др.).
4 са целевите области, в които ще се бъде „впрегната" изчислителната мощ на Blue Gene/P:
ДНК базирана диагностика. Тези компютърни алгоритми спомагат за изолиране на ключовите гени, причиняващи най-честите заболявания. Информацията за тях и техните протеини би разкрила механизмите за поява и развитие на заболяванията, а по-този начин ще помага за създаването на ефикасни лекарства срещу тези болести, заяви Пламен Вачков.
Ускорено откриване на лекарства - Blue Gene/P ще се използва за симулации при създаването на нови лекарства - процес, който в реалния живот отнема много време и средства. Компютърното моделиране на лекарства е синтез на математически, физични, химични и биологични процеси във високопроизводителна компютърна среда.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас