Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
31 юли
2008
 
 

Санкциите по ЗЗК вече ще са в % от оборота на нарушителите

Проект на нов Закон за защита на конкуренцията прие Министерският съвет.

5743 прочитания
Страница 1 от 3

Размерът на санкциите по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) ще се определя като процент от общия оборот на предприятието-нарушител за предходната финансова година, предвижда одобреният от правителството проект на нормативния акт. Досега санкциите се определяха като фиксирани суми в рамките на определени прагове за различните нарушения.
Министерският съвет одобри проектозакона на редовното си заседание на 31 юли. Очаква се проектозаконът да бъде депозиран в Народното събрание скоро.
Предвидена е възможност за освобождаване от имуществена санкция или намаляването й за предприятия, които доброволно сътрудничат на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за разкриване и доказване на картели. Редът и условията за освобождаване от глоби ще се определят с програма, приета от комисията.
За по-голяма прозрачност и публичност в дейността на КЗК проектозаконът предвижда създаването на електронен регистър за издаваните от нея актове, което е модерен начин за информиране на обществеността за образуваните производства и решенията на комисията.
За изграждането на е-регистър, КЗК спечели финансиране по ОПАК. Проектът се нарича “Повишаване на ефективността при използването на публичните ресурси чрез засилване на прозрачността на процедурите по обжалване на възлагането на обществени поръчки и предоставянето на концесии” . Стойността му е 1,24 млн. лв. Той предвижда създаването на възможност за електронно подаване на изискуемите документи в процеса на обжалване пред КЗК на процедурите за обществени поръчки. Това би спестило необходимостта лично да се подават документи и ще съкрати времето за произнасяне от КЗК. Сред дейностите по проекта е и разработването на онлайн Наръчник с най-често срещаните грешки и с добри практики при обжалването, както и създаването на Публичен електронен регистър на решенията на КЗК, достъпен чрез нейната Интернет страница и свързан с вътрешната й деловодна система. В момента данните за обжалванията се въвеждат в XLS файл, който е публично достъпен, но информацията в него се въвежда със закъснение и работата с този файл е усложнена. В регистъра всеки заинтересован - възложител или участник, ще може да се следи например на кой етап се намира една или друга жалба или обществена поръчка в КЗК и да се намира информация за решенията на КЗК, които са обжалвани пред Върховния административен съд. Като цяло проектът цели създаване на прозрачна система за достъп до информация във връзка с процедурите по обжалване на обществени поръчки и концесии.
Новият проектозакон предвижда увеличение на прага, над който участниците в концентрации са задължени да уведомят КЗК. Сега той е 15 млн. лв., а с новия закон ще стане 25 млн. лв. Промяната е съобразена с мащаба на пазара и размера на икономическите оператори, осъществяващи дейност у нас.
1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас