Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
21 юли
2008
 
 

Ще спират достъпа на нелоялни работодатели до еврофондовете

Кабинетът предлага десетократно да се увеличат глобите за фирмите, които нарушават трудовото законодателство.

3714 прочитания

Ще бъде изготвен сив списък на работодателите, за които е констатирано, че системно нарушават трудовите права на работещите. Тези фирми няма да имат достъп до европейските фондове, заяви министър-председателят Сергей Станишев на пресконференция, провела се на 16 юли, посветена на инициираните от правителството промени в Кодекса на труда. На нея министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова обяви началото на информационна кампания "Работете легално", а директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова представи резултатите от национално представително изследване "Общественото мнение за промени в трудовото законодателство" към юли 2008 г.

Предложението на правителството за изменения в Кодекса на труда цели въвеждането на строги санкции за нарушение от страна на работодателите на трудовите права на работниците, заяви премиерът. Предстои промените да бъдат разгледани от Министерския съвет, след което ще бъдат внесени за разглеждане от Народното събрание.
Предложението е десетократно да се увеличат глобите за фирмите, които нарушават трудовото законодателство. От 10 000 до 15 000 лв. става глобата при първо нарушение за работодател, който не осигурява здравословни и безопасни условия на труд, и се удвоява при констатирано второ нарушение. Сега наказанията са между 1500 и 5000 лв. за първо и от 3000 до 10 000 лв. за следващо нарушение. Утежняват се и санкциите за работодателите, които пречат на проверка на инспектор – стават до 20 000 лв. Глобата за неизпълнение на предписание от трудовата инспекция става 10 000 лв. при 2500 лв. сега. За всеки работник, който няма трудов договор, на собственика на фирмата ще се налага глоба до 15 000 лв. при първо и до 30 000 лв. при второ нарушение. Предвидено е също така спиране на дейността на предприятието в случай, че предписанията на контролните органи в посочения срок не се изпълняват или има повторно нарушение в тази област.

За да се реализира ефективно тази политика на контрол за спазване на трудовото законодателство, се предвижда и значително разширяване на правомощията на трудовите инспектори. Промените в Кодекса на труда не са свързани само с повишени глоби. С тях се дава възможност на проверяващия орган да издаде акт за трудово правоотношение, когато хората на терена нямат сключени договори, изтъкна министър Масларова. Освен това, контролните органи ще следят и за ангажиментите на работодателите да повишават квалификацията на продължително отсъствалите от работа техни служители.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас