Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Малък и среден бизнес
бр. 12, 2008

28 мар
2008
 
 

Java ERP решения с отворен код за малки и средноголеми фирми

2932 прочитания
Страница 1 от 4

Интересът към оpen-source бизнес решения за малките и средноголемите фирми все още е малък. Независимо от това Java като платформенонезависим програмен език се налага все повече в областта на бизнес критичните приложения, така че малкият и среден бизнес вече може да се възползва от предимствата и на Java базираните ERP решения.

Не е необходимо непременно да си страстен привърженик на идеята за отворен код, за да виждаш предимствата на отворения софтуер. Независимост от производителя, възможност за гъвкави адаптации, съвместимост и неограничено ползване, наред с икономията на средства, са предимства, в които такива ИТ гиганти като Google, IBM, Oracle или например Sun Microsystems отдавна са убедени.

Не на последно място поради силната подкрепа от страна на тези големи концерни, както и поради обществената подкрепа през последните години, open-source концепцията придоби зрялост и авторитет. При това софтуерът с отворен код привлича вниманието на компаниите и инвеститорите и като много сериозен фактор на пазара. Но най-добрият пример затова, че open-source придобива все по-важна роля, със сигурност е Microsoft. Компанията, която години наред се противопоставяше на тенденцията за отворените решения, неотдавна обяви, че възнамерява да стане „по-отворена.”

Разпространението на основни приложения с отворен код като Apache Webserver или MySQL отдавна е факт. Две трети от всички уеб сайтове вървят на Apache и почти няма компания, която най-малкото да не е обмисляла да въведе базите от данни с отворен код. Страхът от корпоративни приложения, чиито имена звучат все още твърде екзотично за повечето ИТ шефове, постепенно намалява. Тъй като в последно време open-source решенията се представят все повече встрани от сегмента, от който произлизат, а именно софтуерни разработки и ИТ инфраструктура, те все по-често могат да се намерят като истинска алтернатива в ИТ секторите Enterprise Ressource Planing (ERP), Customer Relationship Management (CRM) или Content Management Systems (CMS). Американската компания за пазарни проучвания Saugatuck Technology потвърждава тази тенденция в своето изследване „Open Source: The Next Disruptive IT Influence“ (Отвореният код – следващото съмнително ИТ влияние), където пише, че при почти половината решения за закупуване на бизнес софтуер по света продуктите с отворен код вече играят много важна роля.

Настъплението на Java базираните ERP решения

Java решенията навлизат усилено на ERP пазара. Това става ясно от изследването на софтуерните тенденции „ERP-Software 2008”, направено от немската консултантска къща SoftSelect. На база проучване на ERP пазара анализаторите вече не говорят за технологично остаряване на ERP решенията, а констатират ясно изразено съживяване, което не на последно място се дължи на технологичното преориентиране в системите от този клас.

1 234
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас