Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Малък и среден бизнес
28 мар
2008
 
 

Дават на малките фирми по 5000 и 15000 лева за иновации

2805 прочитания
Страница 1 от 2

Два вида субсидии, съответно по 5000 и по 15000 лева, ще се отпускат за микро-, малки и средни предприятия с цел развиване на иновации. Парите ще бъдат осигурявани по Финансова схема за подкрепа на трансфера на знания към предприятия, реализирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.
Целта на финансовата схема е да се подобри връзката между бизнеса и науката. По схемата се финансира заплащането на труда на изследователски организации – университети, институти и др. научни организации („доставчици на знания”) – във връзка с решаването на въпрос, поставен от микро, малко или средно предприятие. За целта малките компании трябва да поставят конкретни предложения. Проектите, предложени от предприятията, трябва да съдържат решаването на проблем с приложен характер чрез придобиване на знания, свързани с иновация на продукти, процеси или услуги.
При кандидатстване за субсидия от 15000 лева предприятието ще трябва да осигури съфинансиране в размер на 20%. Всяка фирма, която кандидатства по финансовата схема, трябва да е регистриран в България търговец по смисъла на Търговския закон и да е микро-, малко или средно по смисъла на Закона за малките и средните предприятия. Кандидатства се самостоятелно - не се допускат съвместни проекти, в които участват и други партньори. Предприятието-кандидат може да участва само с един проект, в противен случай ще бъде изключено от класирането. То може да използва само един доставчик на знание за предоставяне на консултантската услуга.
Кандидатстването се извършва само чрез подаване на заявление по образец. Допълнителни документи ще се изискват само от кандидатите, одобрени за финансиране.
Програмата се администрира от Главна дирекция „Междинно звено и управление на проекти“ към ИАНМСП. Средствата по финансовата схема се осигуряват от бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката.
Крайният срок за подаване на заявления по схемата е 16.00 ч. на 29 април 2008 г. Документите се подават в регионалните офиси на ИАНМСП.
Схемата за подкрепа на трансфера на знания се администрира от Главна дирекция „Междинно звено и изпълнение на проекти” – в ролята на „Звено за оперативно управление”, към Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Общият бюджет по схемата възлиза на 1 млн. лв.
За финансиране по схемата се допускат проекти, насочени към решаване на определен проблем с приложен характер чрез придобиването на знания, свързани с иновация на продукти, процеси и услуги.
По схемата се финансират само разходи за консултантски услуги, предоставяни от доставчика на знание на предприятието-бенефициент.
1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас