Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
бр. 9, 2008

07 мар
2008
 
 

SIVECO Румъния влезе у нас с придобиването на Латона

Компанията с опит в проектите с европейско финансиране се цели в инициативаите за електронно правителство

3418 прочитания

ima i kartinka - Слайд 8

Снимки:

Irina Sokol.JPG

Maria Avramova.JPG

от папката 05. 03 siveco latona

След като в края на миналата седмица SIVECO Румъния, най-известната софтуерна фирма в Румъния и един от най-големите системни интегратори, обяви придобиването на роднaта компания Латона, в сряда румънската компания представи детайли около сделката и намеренията си за България. Амбицията на фирмата е да прерасне от важен румънски софтуерен играч в един от най-влиятелните регионални системни интегратори.

SIVECO Румъния е позната у нас като част от консорциума „Bull и партньори", който се зае с изграждането на информационната система на Националната здравноосигурителна каса в България. Консорциумът е воден от Bull България, клон на френската компания Bull, и включва още Macabi Healthcare Services - Израел. На румънска територия SIVECO е най-големият ИТ играч, конкурирайки се на родна земя с компании като IBM и S&T. След инвестицията на Intel Capital компанията бележи сериозен растеж и, според местните пазарни наблюдатели, влага сериозни суми в развитието на хората и продуктите си. По данни на IDC от 2007 г., SIVECO Румъния държи лидерска позиция на пазара на системна интеграция с 27,9% пазарен дял. Пак според същото проучване, компанията е сред водещите доставчици на софтуерни решения и ИТ услуги в Румъния с 18,5% пазарен дял в областта на разработване на софтуер.

SIVECO Румъния е придобила Латона в края на януари след 6-месечна подготовка на сделката, стана ясно на пресконференция в сряда. Стойността на договора е 2 милиона евро, сподели Ирина Сокол, директор на SIVECO Румъния. Тази цена, платена от SIVECO, включва неуточнена (поверителна) сума за бившите собственици на Латона, а така също оперативни разходи по придобиването.

Намеренията на новия собственик са за инвестиции в размер на 1 милион евро до края на 2008 г. Това ще включва обучение, сертифициране на кадри, представяне на продукти и т.н.

Въпреки смяната на собствеността, Латона ще запази досегашното си портфолио и досегашния си ритъм на работа, категорична беше Мария Аврамова, управител на фирмата. Компанията ще съхрани фокуса си върху решенията за електронно правителство, съдилища и учреждения. Тя дори ще запази бизнеса си със SAP решения, макар че с тази мощна ERP платформа се явява до известна степен конкурент на SIVECO - румънската фирма има собствен продукт за бизнес управление. „Ние не сме сред топ 3 на българските фирми. Не сме и сред топ 10", откровена бе Мария Аврамова. С новите си собственици обаче фирмата е амбицирана да се позиционира сред лидерите у нас.

Що се касае до SIVECO Румъния, основната й цел за следващите 3 години е да израсне от статута на най-важен румънски софтуерен доставчик към регионален софтуерен интегратор. В още по-дългосрочен план компанията има за цел да се позиционира като европейски софтуерен лидер.

Проектите, към които ще насочи усилията си SIVECO, са свързани с електронно правителство, е-обучение, е-съдържание, е-банкиране и т.н. Фирмата има натрупан опит в реализацията на мащабни проекти с европейски финансиране. „2007 за нас бе година на европейските проекти", гордо заяви Ирина Сокол. По думите й, SIVECO е затвърдила позициите си като доставчик на решения за електронна интеграция с европейските информационни системи. Това е резултат от участието в големи информационни проекти за е-обучение, е-здравеопазване, е-земеделие и е-бизнес.

Компанията е подплатена със солидни постижения, с които да участва в мащабни европейски проекти, особено със своята платформа за е-обучение AeL eLearning. Разработката е носител на множество награди и отличия, сред които номинация за IST Prize и награда на световната среща на ООН World Summit. Решението й за е-съдържание AeL eContent е с номинация за ICT Prize. А най-значимо постижение е SEI - ИТ базирана образователна система, реализирана от SIVECO Румъния и местното министерство на образованието, е отличена като едно от най-влиятелните постижения в проектния мениджмънт по света.

И макар че компанията носи имиджа на ИТ доставчик, ангажиран в някои от най-големите публични проекти, SIVECO има добър пазарен дял в частния сектор, отбелязват пазарните наблюдатели. Принос за това има Siveco Aplications, решение от типа ERP, с което фирмата конкурира световни доставчици на системи от този вид.

Освен на румънския пазар, SIVECO има значителни постижения и на международната арена. Такива примери са внедряването на AeL eContent в Министерството на образованието и културата на Кипър, внедряването на компютърна система за записване на учениците в класовете на средното образование в Ливан, разработката и внедряването на образователен портал за Министерството на образованието в ОАЕ, пилотният проект за е-образование на национално равнище в Република Молдова и др.

Сред референтните проекти SIVECO Румъния посочва и този за информационната система на българската НЗОК. Проектът върви много добре, похвалиха се от фирмата и обещаха скоро да оповестят добри новини около него.

За SIVECO Румъния - факти и цифри

Основана в началото на 1992 г., SIVECO Румъния е най-голямата софтуерна компания в Румъния, която изнася софтуерни продукти в страни от Европейския съюз, Близкия изток и CSI зоната.

Акционери:

Акционери на SIVECO Румъния са Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (инвестиционен фонд, управляван от инвеститори предприемачи) и „SIVECO Холандия B.V.".

SIVECO Netherlands BV - 42,2%

Intel Capital Corporation - 25,3%

инвеститори предприемачи - 32,5

ima i kartinka - Слайд 5

Продукти

Насочена основно към големи и средни компании, SIVECO Румъния предоставя EAS решения, управление на документооборота, Business Inteligence, е-образование и е-обучение, е-здравеопазване, е-земеделие, е-митници и е-бизнес решения.

Потребители

1800 клиента в 35 страни използват решенията на SIVECO Румъния. 550 от тези бенефициенти се намират в Румъния и представляват важни обществени институции - министерствата на образованието, на финансите, на комуникациите и информационните технологии, на отбраната, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на външните работи, Националната здравноосигурителна каса, Националната агенция за човешки ресурси и митническата институция, както и водещи частни компании - Aerostar Bacau, Tiriac Air, Med Life, Com Auto Meridian, Carpatair Timisoara, URSUS Breweries и др.

Международни партньорства и сертификации

SIVECO Румъния е сертифицирана по ISO 9001:2000 от AFAQ AFNOR International. Компанията развива успешно партньорство с големи софтуерни и хардуерни организации като Intel, HP, IBM, Bull, Oracle, Microsoft и др.

Екип и дейности

Компанията има 700 души персонал. 45% от бизнеса на фирмата се състои в научно-изследователска работа в сферата на софтуерното разработване. 35% от бизнеса е съсредоточен в бизнес-консултиране е техническа поддръжка. 10% са маркетинг и търговски дейности, 5 са съсредоточени във финансови и административни дейности и още 5% - в контрол и гарантиране на качеството (Quality Assurance)

Приходи

Приходите на SIVECO Румъния за 2005 г. възлизат на 37,6 млн. долара, а за следващата година - 42 млн. долара. През 2007 г. компанията отчете 70 млн. долара постъпления. Това е с 65% повече в сравнение с 2006 г. За настоящата година компанията прогнозира 20% ръст.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас