“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »“ кариера
15 €ну
2008
 
 

»“ пазар 2008: още по-малко кадри, повече движение и по-високи заплати

ѕазарът на »“ е този, на който фирмите непрекъснато включват нови и нови стимули и бонуси. ѕример за новаторските улеснени€ за кадрите в »“ сектора е осигур€ването на домашен майстор, човек, който да им плаща сметките, ваучери за храна и много други, отбел€за √ергана –аковска, изпълнителен директор на ‘ондаци€ на бизнеса за образованието и на TigerClub и председател на Ќационални€ борд на сертифицираните консултанти за Ѕългари€ по време на пресконференци€, на ко€то У“игритеФ об€виха своите прогнози за пазара на кадри у нас през 2008 г.

3806 прочитани€
—траница 2 от 2Ќа 14 февруари ще бъдат представени резултатите от Ќационалното проучване на професионалната ориентаци€ и мотиваци€та на студентите в Ѕългари€. “о се провежда от Hewitt Associates и стратегически€ им партньор за Ѕългари€ - ћандей »нсайт, ‘ондаци€ на бизнеса за образованието, с подкрепата на јмериканската агенци€ за международно развитие (USAID) и Ѕългаро-американска кредитна банка јƒ (Ѕј Ѕ). ¬ него тр€бва да се включат и университетските кариерни центрове у нас.  ъм момента получените данни за познаването на пазара на труда и за мотиваци€та и професионалната ориентаци€ на студентите са обезпокоителни. ‘Ѕќ си е поставила за цел до средата на годината в училищата в страната да има поне 1000 кариерни специалиста, а до кра€ на 2008 г. бро€т им да достигне 3000, с което ще се покри€т всички учебни заведени€.

ќбобщени прогнози за пазара на труда през 2008 г.
- задълбочаваща се липса на хора с вс€каква квалификаци€ (и без кавалификаци€) на пазара на труда;
- миграци€ към и от ≈вропа, основно на хора със специфични квалификации;
- развитие на мерките на фирмите за привличане и задържане на персонала и преосмисл€не на разпределението на работата и ресурсите в рамките на фирмата;
- повишение на заплатите;
- пром€на на нагласите на трудещите се и търсещите работа към изграждане на подход€щата кариера и намиране на най-добрите услови€ за т€х; продължаващи проблеми с мотиваци€та и познаването на пазара;
- внос на кадри от трети страни, но и нов шанс за хората в предпенсионна и пенсионна възраст;
- продължаване на работата на бизнеса с образованието и развитие на кариерното консултиране, ориентиране и развитие като стратеги€ за дългосрочно решаване на проблемите с персонала.
12
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас