Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
17 окт
2007
 
 

Е-регистър на актовете на КЗК ще улеснява бизнеса

Очаква се до март 2008 г. новият Закон за защита на конкуренцията да бъде приет от Парламента. Сред основните нови положения е санкционната политика, която предвижда глобите да се формират като процент от оборота на предприятията, а не като абсолютна стойност.

4141 прочитания
Страница 1 от 2

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще поддържа електронен регистър за издадените от нея актове. В регистъра ще се публикуват всички решения, с които се приключва производството, както и решенията по извършване на задълбочено проучване за концентрация. В този е-източник ще се качват и съобщенията за образувани производства за разрешаване на концентрации и за проучвания по съответните текстове от Договора за европейската общност. В момента на сайта на антимонополното ведомство има информация с решенията, юридически актове и други данни в електронен вид, но достъпването й изисква повече време и е по-трудно за незапознати.
Това пише в проекта на изцяло нов Закон за защита на конкуренцията (ЗЗК), който беше представен официално на 17 октомври в София в рамките на конференция на тема „Хармонизиране на националното законодателство в областта на конкуренцията – предпоставка за ефективно правоприлагане”. Събитието беше организирано съвместно от Италианското ведомство по конкуренция и българската Комисия за защита на конкуренцията в рамките на Туининг проект по програма Фар BG 2004/IB/IF/01 “Подготовка на Комисията за защита на конкуренцията за пряко приложение на правото на Общността в областта на конкуренцията и съвместна работа с Европейската комисия”. Това е последното събитие, организирано в рамките на Туининг проекта. Проектът е финансиран от Европейския съюз и е с бюджет от близо 800 000 Евро.

На снимката:
Валентина Савастано, първи секретар на посолството на Италия, Петко Николов, председател на КЗК и проф. Пиеро Баручи, член на борда на ИВК.

Законопроектът е включен в програмата на Министерския съвет и се очаква правителството да го разгледа и одобри през ноември тази година. Прогнозите са до март-април 2008 г. новият ЗЗК да бъде приет окончателно и от Народното събрание. Той ще отмени изцяло старата нормативна база, която беше приета през 1998 г.
“Първоначалната идея беше да внесем само някои поправки в стария закон, но предложените от италианския ни партньор промени в действащия закон бяха толкова многобройни и съществени, че наложиха да преминем към изработването на нов Закон за защита на конкуренцията”, обясни председателя на КЗК Петко Николов. Целта на новия нормативен акт е да се съобрази в най-голяма степен националната правна уредба с последните промени в правото на ЕС, да се създаде законова основна за ефективно приложение както на националните норми, така и на чл. 81 и 82 от Договора за създаване на Европейската общност. Новият закон трябва да осигури и условия за успешна съвместна работа на КЗК с останалите ведомства по конкуренция в ЕС.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас