Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Тематично приложение
28 сеп
2007
 
 

Германците правят първа комерсиална „ЖП“ линия на магнитна възглавница

Германия е намерила средства да финансира и пусне първата в страната влакова линия на магнитна възглавница (магнитно-левитационен влак).

11440 прочитания
maglev

Провинцията Бавария ще има честта да изгради високоскоростната „железопътна“ линия от центъра на Мюнхен до летището край града, разписвайки се като пионер на Европа в изграждането на комерсиални влакове на магнитна възглавница.

Магнитно-левитационните влакове използват електромагнити, които им позволяват буквално да се носят във въздуха - над релсите си. Това позволява да се развият значително по-високи скорости в сравнение с традиционните железопътни линии, поради липсата на триещи се части.

Проектът е на стойност 1,85 милиарда евро. Досега той не беше възможен поради финансови ограничения, но баварската управа обяви, че вече е подписала споразумение с железопътния оператор „Дойче бан“ и индустриалния консорциум Трансрапид, който включва разработчиците на влака - Siemens и ThyssenKrupp.

Магнитно-левиационните влакове, чиято върхова скорост е повече от 500km/h, се разглеждат като своеобразен символ на немския технологичен прогрес. Все пак инициативаите за въвеждане на такива влакове срещат и своите перипетии. През септември 2006 влак на магнитна възглавница се сблъска с паркирана мотриса за поддръжка при тестове в Северна Германия, при което загинаха 23 души.

 

 

 

 

 

 

magnets

Магнитно-левитационната технология позволява различни обекти да „увисват“ във въздуха посредством комбинация от магнитно привличане и отблъскване. Приложена в транспорта, технологият позволява по-високи скорости и по-тихи влакове.

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас