Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ кариера
17 сеп
2007
 
 

Университетските кариерни центрове ще измерват ефективността си с обща система

Целта е да се стартира и поддържа система за мониторинг и оценяване на дейността на центровете и респективно - реализацията на студентите, чрез съпоставка на дейността им (benchmarking).

3941 прочитания
Фондацията на бизнеса за образованието (www.fbo.bg) започна да събира и обобщава данни от университетските кариерни центрове с цел да създаде система за измерване ефективността на тяхната дейност. Общите критерии за измерване бяха изведени от кариерните консултанти по време на тяхната последна среща през месец юни 2007 г.
Целта е да се стартира и поддържа система за мониторинг и оценяване на дейността на центровете и респективно - реализацията на студентите, чрез съпоставка на дейността им (benchmarking). Процесът по изчисляването на "бенчмаркс" означава обработването на исторически данни с цел достигане до обобщени стойности, с които могат да се сравняват настоящи и бъдещи данни.  
Фондация на бизнеса за образованието (ФБО) ще събира и обобщава данните за дейността на центровете поне два пъти годишно, като това ще помогне на университетите да съпоставят своите резултати с обобщените, които по този начин ще могат да оценят дейността на кариерните си центрове.
Получените резултатни данни за дейността на университетските кариерни центрове досега са следните:
· 14.19% от студентите са регистрирани в кариерните центрове и получават информация за организираните от центровете инициативи;
· 5.79% от студентите са използвали услуги на кариерните центрове (обучения, стажантски програми, намиране на работна позиция, индивидуални консултации и др.);
· Чрез кариерните центрове работодателите са предложили работни и стажантски позиции за 3,15% от студентите.
Подобни системи за оценяване дейността на кариерните услуги на университетите са много популярни в САЩ, Великобритания, Ирландия и много други страни. Резултатите,  постигнати от университетските кариерни центрове, са основен показател при измерване реализацията на студентите и участват при създаване на рейтингите на самите учебни заведения.
ФБО подкрепя дейността на мрежата от университетски кариерни центрове (http://careercenters.staj.bg), която обединява 34 висши училища и колежи, и обучава кариерните специалисти, работещи в тях. Фондацията беше учредена през 2005 г. от JobTiger с цел да подпомага развитието на образователната система у нас и укрепването на връзките между академичните институции и работодателите. 
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас